ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht
Uitgelegd

Waarom is er een smogalarm in Nederland?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Buiten een lekkere frisse neus halen is er vandaag niet bij. Er wordt niet alleen gewaarschuwd voor de hitte, maar er is ook een smogalarm. Wat is dat en waardoor komt het? Vier vragen en antwoorden.

1. Wat is smog?

Het woord smog is een mix van de Engelse woorden smoke (rook) en fog (mist). Het woord wordt gebruikt als de lucht ergens vies is. Dat kan komen door bijvoorbeeld uitlaatgassen en fabriekswalmen. Van deze luchtvervuiling kun je gaan niezen, een kriebelkeel krijgen en je kunt er minder ver door in de verte turen. 

2. Maar dat is toch alleen iets van verre, hete gebieden die vol staan met fabrieken?

Nou, nee. De smog waar nu in ons land voor wordt gewaarschuwd, wordt veroorzaakt door het stofje ozon. Smog door ozon ontstaat als luchtvervuiling zich ophoopt op zonnige dagen (zoals nu dus). Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig wind staat. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd.

3. Wat betekent dit?

Het RIVM, dat zich bezighoudt met de gezondheid van mensen in Nederland, verwacht dat de smog vandaag en morgen het ergst is. En dan vooral in de namiddag en avond, als de zon al flink geschenen heeft. Dan is de smog zo heftig dat iedereen er last van kan krijgen. Het RIVM adviseert mensen die extra gevoelig zijn voor smog, omdat ze problemen hebben met hun luchtwegen, binnen te blijven en om zich niet te erg lichamelijk in te spannen. Heb je bijvoorbeeld astma, ga dan vandaag niet buiten voetballen.

4. En na morgen?

Voor donderdagavond worden er onweersbuien en wind verwacht. De hoop is dat de luchtkwaliteit dan ook zal verbeteren. Helemaal zeker is dat nog niet.

Anderen lazen ook: Eerste hulp bij hitte

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook