Eileen Gu. Credit: Jack Gruber/USA TODAY Sports/Sipa USA
Uitgelegd

Waarom is er gedoe om ski-ster Eileen Gu?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Eileen Gu (18) is een van dé sterren op de Winterspelen in Peking. De ski-heldin is geboren in de Verenigde Staten, maar sleept medailles binnen voor China. En daar maakt ze in haar geboorteland geen vrienden mee.

Gu heeft een Amerikaanse vader en een Chinese moeder. Ze werd geboren en groeide op in de Amerikaanse stad San Francisco, maar in de vakanties is ze bij haar familie in Peking. Op haar vijftiende koos ze ervoor om te gaan skiën onder de Chinese vlag. Volgens Gu zelf omdat ze een voorbeeld wil zijn voor jonge Chinese meisjes, die ze wil inspireren om ook te gaan wintersporten.  

Populairder dan ooit 

Maar haar overstap levert haar flink wat scheve blikken op. En dan vooral vanuit de Verenigde Staten. Daar vinden mensen dat Gu niet zou moeten uitkomen voor een land dat het niet altijd nauw neemt met mensenrechten. Ook zou het haar te doen zijn om geld: ze zou van haar Chinese sponsors miljoenen dollars per jaar krijgen. In China lijkt niemand zich druk te maken om de kritiek. Gu is daar, met twee medailles op zak, populairder dan ooit. 

Wist je dat…

Gu model is voor Louis Vuitton én op de cover van modeblad Vogue stond? 

Ze vloeiend Chinees spreekt?

Ze op Instagram 250.000 volgers heeft en op het Chinese Weibo 1,4 miljoen?

Gu vannacht haar laatste wedstrijd op de Spelen gaat skiën?

Anderen lazen ook: Knuffelpanda grootste ster Olympische Spelen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook