ANP

Waarom is er zo veel nieuws over corona?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Er gaat de laatste tijd geen dag voorbij dat er niets over het coronavirus wordt gezegd of geschreven. Elke update is nieuws. Maar waarom eigenlijk?

Hoesten, niezen, koorts: de klachten van het coronavirus dat weken geleden in China uitbrak lijken op die van een griepvirus. Maar toch is het veel meer in het nieuws. ‘Dat komt omdat het een nieuw virus is’, vertelt Harald Wychgel van het RIVM. Dit instituut houdt zich bezig met de gezondheid in ons land en volgt alles rond corona op de voet.

Voorkomen

‘Van het griepvirus weten we dat lang niet iedereen ziek wordt, maar we weten niet hoe dat zit bij het coronavirus. Het zou kunnen dat veel mensen tegelijk ziek worden en dat willen we voorkomen’, zegt Wychgel. ‘Waarom? Stel je voor dat alle dokters ziek zijn. Dat willen we niet, want het is belangrijk dat ziekenhuizen gewoon openblijven. Maar ook dat bussen en treinen blijven rijden en dat scholen niet dichtgaan omdat alle leraren ziek zijn. Niet dat dit ook echt gaat gebeuren, maar we zijn er wel op voorbereid. Om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich zo min mogelijk verspreidt, nemen we zware maatregelen.’ Zo moeten mensen die besmet zijn twee weken in een aparte ruimte blijven en worden mensen met wie hij of zij contact heeft gehad, ook getest.

Geen paniek

Je zorgen maken is volgens Wychgel niet nodig. ‘Raak niet in paniek. Was regelmatig goed je handen, nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Dat is voldoende.’ En hoewel op sommige scholen en sportclubs geen handen meer worden geschud, kan dat volgens het RIVM nog gewoon.

Meer lezen over het coronavirus? Dat kan! Hier vind je er alles over.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wist je dat het Coronavirus vroeger ook over de wereld verspreed, toen ging het ook allemaal goed. Duimomhoog

nee het heette koeienvirus

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.