Shutterstock
Uitgelegd

Waarom Finland weer het gelukkigste land ter wereld is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Finland is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Dat kondigde de Verenigde Naties aan in hun jaarlijkse Geluksrapport. Maar waarom is Finland weer het gelukkigste land? 

Volgens de onderzoekers zijn daar een aantal redenen voor. De corona-regels, woonomgeving, gezondheidszorg en onderwijs. 

Tevreden over de corona-regels

Veel mensen over de hele wereld waren door corona minder gelukkig in het jaar 2021. Ze hadden geldzorgen, spraken minder af en voelden zich eenzamer. Maar in Finland leken de corona-effecten mee te vallen. Onderzoekers denken dat de Finnen veel vertrouwen hadden in hun bestuur. En met name in hun vrouwelijke premier Sanna Marin. De Finnen vertrouwden erop dat voor de premier hun welzijn op de allereerste plaats stond. En dat droeg bij aan hun geluk. 

Natuur

Ook hun leefomgeving maakt de Finnen erg gelukkig. 75 procent van Finland bestaat uit bossen, meren en weilanden. Er wonen maar 5,5 miljoen mensen, terwijl Finland 8,5 keer zo groot is als Nederland. De natuur zou bijdragen aan hun vrijheidsgevoel denken de onderzoekers.  

Gezondheidszorg

De Finnen zijn ook erg blij met hun gezondheidszorg. Als zij bijvoorbeeld ziek of even werkloos zijn, krijgen ze een bijna compleet salaris. Zo'n beleid komt in andere landen nauwelijks voor. In Amerika krijg je bijvoorbeeld maar 45 procent van je salaris uitbetaald als je ziek bent. 

Goede scholen

Volgens onderzoek van de OESO heeft Finland het allerbeste onderwijs van de Westerse landen. Onderzoekers denken dat dit komt, omdat de meeste scholen kortere schooldagen hebben en geen huiswerk aan de kinderen meegeven. Dat zorgt voor minder druk.

Anderen lazen ook: Zeldzame Finse zeehonden gered.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook