ruzie Turkije-Nederland

Waarom hebben Nederland en Turkije ruzie?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Een strenge premier Rutte en een tierende Turkse minister. Een ruzie tussen Turkije en Nederland liep dit weekend flink uit de hand. Vier vragen over het gekibbel.

Waar gaat de ruzie over?

Twee Turkse ministers wilden zaterdag een toespraak houden in Nederland. Maar ze mochten van premier Rutte niet naar ons land komen.

Waarom waren de minister niet welkom?

De Turkse ministers kwamen niet voor vakantie: ze kwamen om campagne te voeren! Ze wilden de Turken die in Nederland wonen ervan overtuigen dat ze in april moeten stemmen vóór een grote verandering in de Turkse grondwet, waardoor de Turkse president Erdogan meer macht krijgt. De Nederlandse regering vindt dat Turkse politici zich niet moeten bemoeien met mensen die in Nederland wonen. Ook waren ze bang dat er tijdens de toespraak van de ministers onrust op straat zou ontstaan.

De Turkse president ErdoganDe Turkse president Erdogan hoopt dat Turken straks 'ja' stemmen

Wat gebeurde er daarna?

De Turkse president Erdogan werd woedend. En dáár reageerde premier Rutte weer kwaad op. De minister die midden in de nacht naar huis werd gestuurd, vloekte en tierde op de Turkse televisie. Ondertussen gingen Turkse mensen in Rotterdam en Amsterdam de straat op. Zij vinden het niet eerlijk dat hun ministers hier niet mogen komen.

En nu?

De onrust op straat in Nederland is voorlopig voorbij. Maar Turkije en Nederland blijven boos op elkaar. De baas van de landenclub NAVO riep de ruziemakers vandaag op er vreedzaam uit te komen. Volgens hem is dat voor iedereen het beste.

Demonstraties bij Turks consulaat Rotterdam

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ben er erg van geschrokken en hoop dat het mega snel goed komt soms kan het uit de hand lopen maar deze ruzie hopelijk niet

Turkse Nederlanders moeten het zelf weten naar ze wonen in Nederland, dus ze mogen alleen in Nederland stemmen*oeps* Oeps

je hebt helemaal gelijk

Ik vind dat rutte en de turken het verkeerd doen dit mag niet meer gebeuren

Ik vind dit een goed artikel voor mijn nieuws kring Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps