Foto: ANP
Uitgelegd

Waarom hebben stormen namen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Het is vandaag 1 september. Het begin van de herfst! Vandaag werden daarom de namen van stormen voor het komende seizoen bekend gemaakt. Maar waarom hebben die stormen eigenlijk namen?

Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat mensen door een naam beter beseffen dat er extreem weer aan komt. En dat ze dan meer doen om zich ertegen te beschermen. De Nederlandse weerdienst KNMI heeft, samen met Ierland en Groot-Brittannië, een lijst gemaakt met mannen- en vrouwennamen. Die gaan op volgorde van het alfabet.

Gekozen namen

De stormen dit jaar gaan Antoni, Betty, Cillian, Daisy, Elliot, Fleur, Glen, Hendrika, Ide, Johanna, Khalid, Loes, Mark, Nelly, Owain, Priya, Ruadhán, Sam, Tobias, Val en Wouter heten. Die namen zijn vaak niet zomaar gekozen. Antoni is bijvoorbeeld vernoemd naar de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek. Hij was de uitvinder van de microscoop.

Wouter is een verwijzing naar Wouter Bleeker, hij was vroeger hoofddirecteur van het Nederlandse weerinstituut KNMI. Ook Hendrika, Johanna, Loes en Tobias zijn verwijzingen naar Nederlanders. 

Naam insturen?

De naam Betty werd gekozen door het Engelse publiek. In Nederland kun je nog niet zelf een idee voor een naam insturen, maar het KNMI zegt dat dat in de toekomst misschien verandert. 

Anderen lazen ook: Wat zijn stormvloedkeringen?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook