Meisjes school

Waarom het slim is dat meisjes naar school gaan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vandaag is het Wereldmeisjesdag, een dag voor meisjes die met armoede en discriminatie te maken hebben. Meisjes en jongens zijn gelijk, maar in veel landen krijgen meisjes minder kansen.

Wereldwijd gaan zo'n 130 miljoen meisjes niet naar school. Dat komt meestal door armoede (er is geen geld voor school, meisjes moeten werken of trouwen) en discriminatie (jongens worden voorgetrokken). Armoede en discriminatie zijn ingewikkelde problemen, waarvoor ontwikkelingsorganisaties oplossingen zoeken. Allemaal zeggen ze: zorg in ieder geval dat meisjes wél naar school gaan, want onderwijs brengt ze verder.

Gezond

Als alle meisjes in arme landen de middelbare school zouden afmaken, daalt de kindersterfte wereldwijd met bijna de helft (49%). Dat komt omdat meisjes die naar school zijn geweest meer over ziekte en gezondheid weten. Daarom kunnen ze later beter voor hun kinderen zorgen.

Trouwen

Arme families laten hun dochters vaak jong trouwen. Wereldwijd trouwt 1 op de 5 meisjes voor haar 18e. En dat is slecht voor de gezondheid van meisjes. Ze zijn nog te jong voor een zwangerschap en een bevalling. Meisjes die naar school gaan of zijn geweest, hebben minder kans om jong uitgehuwelijkt te worden.

Toekomst

Een meisje dat naar school is geweest, kan later als ze een baan heeft meer geld verdienen. Ook sturen meisjes met een schooldiploma hun kinderen weer naar school. Zij hebben het later dus ook beter, en de kinderen die zij krijgen ook...

Meisjes naar school sturen is dus goed voor de toekomst van iedereen! In Samsam vertellen meisjes erover.

Anderen lazen ook: Wiam gaat naar school in het dossier Vrouwenrechten van Samsam.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook