Foto: ANP
Uitgelegd

Waarom moet de verwarming lager?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Zet ook de knop om. Zo heet een campagne die deze week begon. Daarin vraagt de overheid iedereen om de verwarming lager te zetten. Overdag op maximaal 19 graden, en ’s nachts op 15 graden. En om maximaal vijf minuten te douchen. Waarom eigenlijk?

Veel landen hebben sancties ingevoerd tegen Rusland. Zo willen ze het land straffen voor de oorlog in Oekraïne. Ze doen geen zaken meer met bepaalde mensen of bedrijven. En er gaat geen geld meer naar Russische banken.

Russisch gas

Maar we gebruiken nog wel gas uit Rusland. Nederland kan hier, net als veel andere landen, nog niet zonder. Rusland kan weer niet zonder die inkomsten. Toch wil Nederland af van dat Russische gas. Want zolang wij het kopen, verdient Rusland veel geld aan ons. Bovendien heeft het land zo veel macht. Wat als ze ineens de gaskraan dichtdraaien?

Energie besparen

Daarom bedacht de Nederlandse overheid maatregelen om af te komen van dat gas. Ze willen meer gas uit andere landen kopen en sneller verduurzamen. En dus energie besparen, zodat er minder gas nodig is. Daar kan iedere burger én ieder bedrijf een steentje aan bijdragen, is het idee. In alle overheidsgebouwen staat de verwarming alvast op 19 graden.

Drie redenen

Maar er zijn nog meer andere redenen om energie te besparen. ‘Het is goed voor je portemonnee, het klimaat én het helpt ons om minder afhankelijk te worden van gas uit Rusland’, zegt minister Jetten (Klimaat en Energie). Door de oorlog zijn de gasprijzen flink gestegen. Minder gas gebruiken scheelt je ouders dus veel geld!

Klimaat

Dat gas slecht is voor het klimaat weten we al lang. Bij het verbranden van aardgas komt CO₂ vrij. En daardoor warmt de aarde langzaam op. Genoeg redenen dus om die gasknop thuis eens wat lager te zetten, vindt de overheid. Bijvoorbeeld door de verwarming lager te zetten en door korter te douchen.

Anderen lazen ook: Hierom spreekt Zelensky Tweede Kamer vandaag toe.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook