Kinderen lopen een tocht voor Lili en Howick

Waarom moeten Lili (11) en Howick (12) Nederland uit?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Lili (11) en Howick (12) wonen al negen jaar in Nederland. Toch mogen ze hier niet blijven. Hun moeder is maandagochtend al teruggestuurd naar Armenië. De kinderen moeten daar ook heen.

Lili en Howick zijn geboren in Rusland. Negen jaar geleden verhuisden ze met hun moeder naar Nederland. Hun moeder Armina komt uit Armenië. De kinderen zijn daar nog nooit geweest en spreken de taal niet. Toch moeten ze daar nu ook heen.

Waarom moeten ze weg?

Wie vanuit een ander land naar Nederland verhuist, moet daar toestemming voor vragen. Niet iedereen mag hier de rest van zijn leven blijven wonen. Dat gold ook voor dit gezin. Maar moeder Armina wilde daar niet aan meewerken en heeft niet de juiste papieren ingevuld. Daarom moet het gezin nu terug naar het land waar de moeder vandaan komt.

Howick en Lili aan het logeren

Armina is maandag met het vliegtuig naar Armenië gestuurd. Lili en Howick waren aan het logeren toen hun moeder werd opgepakt. Armina wil niet zeggen waar haar kinderen zijn. Maar zodra ze gevonden zijn, zullen ook zij met het vliegtuig naar Armenië worden gestuurd. Klasgenootjes, vrienden en kennissen van het gezin liepen zondag in een stoet door hun woonplaats Amersfoort. Zij willen dat Lili en Howick in Nederland blijven.

Pechvogels

Lili en Howick hebben wel pech. De meeste politici in de Tweede Kamer willen dat de regels soepeler worden voor buitenlandse kinderen die al lang in Nederland wonen. Een kinderpardon heet dat. Maar omdat er nog geen nieuwe regering is, is het nieuwe kinderpardon er ook nog niet. Alleen Klaas Dijkhoff, de staatssecretaris die over asielzaken gaat, kon een uitzondering maken voor Lili en Howick. Maar die vindt: regels zijn regels. Zijn partij is bang dat er anders meer gezinnen om een uitzondering zullen vragen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Nederland weer gezakt op lijst kinderrechten of Kinderen schrijven brieven aan Trump.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Vraagtzichaf
waarom moeten ze dan weg? omdat een minister er niet mee eens lekker dan.lili en howick veel succes!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.