Demonstratie boeren

Waarom protesteren boeren vandaag in Den Haag?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Op het Malieveld in Den Haag protesteren vandaag honderden boeren. Ze vinden dat politici hen te streng aanpakken met nieuwe regels. Drie vragen en antwoorden over hun protest.

Vandaag trokken honderden boeren vanuit heel Nederland op hun trekkers naar Den Haag. Ze zijn boos over de nieuwe milieuregels die politici willen doorvoeren. Zo is er bijvoorbeeld gedoe over stikstof waarvan boeren te veel zouden uitstoten.

1. Hoe zit het met stikstof?

Stikstof is op zich niet schadelijk, maar twee stoffen die erin zitten wel: stikstofoxiden (in uitlaatgassen) en ammoniak. Dat laatste stofje zit in mest, van koeien, kippen en varkens. Ammoniak is goed om planten te laten groeien, maar een overschot is slecht voor de natuur. Sommige planten gaan er juist harder van groeien, waardoor ze te weinig ruimte over laten voor andere planten.

2. Hoe wil de overheid het stikstofprobleem oplossen?

Oud-minister Remkes presenteerde een plan met oplossingen. Vooral in het verkeer en bij boerenbedrijven moeten dingen veranderen. Boeren zouden minder vee moeten houden, zeker in de buurt van natuurgebieden. Want minder koeien en varkens betekent minder mest, schonere stallen en dus... minder uitstoot.

3. Wat zeggen de boeren?

Ze vinden dat ze al heel veel doen om de uitstoot te verminderen. De nieuwe regels zouden hun werk nog moeilijker maken, want als ze minder vee mogen houden, verdienen ze ook minder geld. De plannen die ze voor nieuwe stallen hebben kunnen nu niet zomaar doorgaan.

Veel boeren hebben ook genoeg van negatieve verhalen over de veehouderij. Ze vinden dat ze de schuld krijgen van alle klimaatproblemen, terwijl transport en het opwekken van elektriciteit ook veel vieze gassen uitstoten. Ook met de beschuldiging dat veehouderij dierenmishandeling is, zijn boeren het niet eens.

Voor 7Days spraken we met Jelle (18). Hij werkt op de boerderij van zijn ouders en was vandaag ook in Den Haag om te demonstreren.

Anderen lazen ook: Deze 9 dingen wist je vast nog niet over het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Helemaal eens met de boeren.

hou je mond!!!!!!!!!!!!!

Ik wist niet dat de boeren protesteerden maar ik wist wel dat ze stikstof problemen hadden .PS ik heb dat op school bij Nieuwsbegrip geleerd
Duimomhoog

ik vind het machtig! ik hou heel erg veel van dikke trekkers en erg goed van de boeren dat ze dit doen want het is niet allen hun schuld ook vliegtuigen en auto´s
stoten stikstof uit. en ook iemand die ik ken deed mee en die had een filmpje gemaakt van dat hij op het strand reed met de trekker. en op veel trekkers stond NO FARMERS NO FOOD# en dat klopt.

de boeren moeten niet zo zeuren.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.