Foto: Pixabay

Waarom ruikt regen zo lekker?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Ben jij deze week al natgeregend of heb jij geluk en weet je steeds net tussen de buien door te glippen? Een klein voordeel van al die druppels: De lucht ruikt zo lekker. Waar komt dat door?

Na regen komt... een lekkere geur. Die geur is moeilijk te omschrijven, maar waarschijnlijk herken je het direct. Amerikaanse wetenschappers bedachten er zelfs een naam voor: petrichor.

Bacteriën

Als het lang droog is geweest, is de geur het sterkst. Dat heeft alles te maken met de bodem. Als het heel lang droog is, ontstaan er bacteriën in de grond. Bij een neerploffende regendruppel worden die bacteriën opgenomen door de de druppel. Als die druppel weer verdampt, worden die bacteriën mee de lucht in genomen. En dat ruik je!

In dit filmpje kun je zien hoe het werkt. Je ziet de druppel op de grond terecht komen. Daaruit ontstaan allemaal heel kleine druppeltjes die de lucht weer ingaan en de geur meenemen.

Let op: het filmpje is in het Engels dus haal je vader, moeder of grote broer of zus erbij om te vertalen.

Anderen lazen ook: Hoe ontstaat een regenboog? of Mare (13) doet onderzoek op Spitsbergen.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Super interessant

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.