Foto: ANP

Waarom staken de leraren?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Veel kinderen konden zich nog eens omdraaien in bed. School bleef een uurtje langer dicht. De meesters en juffen waren aan het staken! Ze willen meer verdienen én minder werkdruk! 

‘We willen de noodklok luiden’, vertelt meester Thijs Roovers van PO in actie. Dat is een groep van meer dan 37.000 leraren, die de staking bedacht. 

Meer salaris! 

Basisschoolleraren verdienen veel minder dan hun collega’s op de middelbare school. Daardoor kiezen steeds minder leraren voor de basisschool. Dat moet veranderen, vindt PO in actie. ‘De salarissen moeten omhoog’, zegt Roovers. ‘Niet eens voor onszelf maar ook om nieuwe leraren aan te trekken.’ 

Minder werkdruk! 

Maar óók moet de werkdruk naar beneden. ‘De klassen moeten kleiner worden en er moeten meer assistenten en conciërges komen’, vindt Roovers. ‘En als er kinderen zijn die speciaal onderwijs nodig hebben, moet een school daar meer geld voor krijgen.’ Ook zijn de klassen vaak te groot, vindt de actiegroep. Als een leraar ziek is, is er vaak niet eens vervanging! 

Staking

Dinsdag bleven veel scholen een uurtje langer dicht. En er werden meer dan 300.000 handtekeningen aan de regering aangeboden. Op sommige scholen werd nog iets extra’s georganiseerd, zoals op de school van Thijs (11). Daarover lees je meer in de papieren Kidsweek die verschijnt op 29 juni.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik snap wel wat ze hier willen bereiken Vraagtzichaf want als ik leraar was zou ik hier ook aan meedoen Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.