Protest Barcelona

Waarom waren er in Spanje demonstraties?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Het was gisteren onrustig op de vliegvelden van de Spaanse steden Madrid en Barcelona. Demonstranten blokkeerden daar toegangswegen en de luchthavens zelf. Drie vragen en antwoorden.

1. Waarom was er protest?

De demonstranten zijn voorstanders van een zelfstandig Catalonië. Catalonië is een gebied in het noordoosten van Spanje. Veel mensen daar willen dat dat deel onafhankelijk wordt. De Spaanse regering wil dat niet. 

Gisteren kregen negen Catalaanse leiders die voor een onafhankelijk Catalonië zijn, gevangenisstraffen van negen tot dertien jaar. Volgens de rechter hadden ze in hun strijd voor een onafhankelijk land dingen gedaan die verboden zijn, zoals demonstraties organiseren. Hun aanhangers zijn het niet eens met de straffen.

2. Wat deden ze toen?

Duizenden mensen blokkeerden daarom gisteren de vliegvelden van Barcelona en Madrid. Veel vliegtuigen konden niet vertrekken of landen. 

Er vielen gewonden omdat de politie geweld gebruikte om de mensen weg te krijgen. Ook in het centrum van Barcelona, de hoofdstad van Catalonië, demonstreerden duizenden mensen. 

3. Hoe is het nu?

Vanochtend was het weer rustiger op de vliegvelden, maar veel vluchten hadden nog vertraging. 

De Spaanse krant El País schrijft dat ministers willen laten uitzoeken wie de protesten heeft georganiseerd. Ze zeiden ook dat ze aan de gevangenisstraf voor de gearresteerde Catalaanse leiders niets gaan veranderen.

Anderen lazen ook: Catalaanse politicus kan geen kant op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook