Foto: ANP

Waarom wil de koning niet meer in de Gouden Koets?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Jarenlang reed de koninklijke familie er op Prinsjesdag in rond. Maar de beroemde Gouden Koets staat voorlopig stil. Dat heeft koning Willem-Alexander aangekondigd. Waarom?

Plaatje dat naar slavernij verwijst

‘De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval’, aldus de koning. Sommige mensen zijn namelijk helemaal niet blij met de koets als koninklijk rijtuig. Op één van de zijkanten staat een afbeelding van een witte vrouw op een troon. Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst brengen haar allemaal handelswaren. Het verwijst naar de slavernij. ‘We kunnen het verleden niet herschrijven. We kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen’, vertelt Willem-Alexander in zijn videoboodschap

Dun laagje goud

De Gouden Koets dankt zijn naam aan het dunne laagje goud dat erop zit. Voordat koning Willem-Alexander er in reed, liet zijn moeder Beatrix zich erin rondrijden. En daarvoor haar moeder, Juliana. Zij had op haar beurt de koets gekregen van haar moeder Wilhelmina. Zij kreeg de koets cadeau op haar achttiende verjaardag in 1898, toen ze officieel koningin werd van Nederland. 

Speciale momenten

Vanaf dat moment gebruikte de koninklijke familie de koets voor speciale momenten, zoals Prinsjesdag. Op de trouwdag van Willem-Alexander en Máxima maakte het stel er ook een ritje in. De afgelopen vijf jaar stond de koets stil vanwege een opknapbeurt. Op dit moment is hij te zien in een museum in Amsterdam, maar over een tijdje verdwijnt hij achter gesloten deuren in Paleis Noordeinde.

Hieronder zie je de afbeelding waar het allemaal om te doen is:

Foto: ANP

 

Anderen lazen ook: Gouden koets nu museumstuk

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook