ANP
Uitgelegd

Waarom worden producten nu duurder?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Trek in een chocoladebroodje of Italiaanse pasta? Daarvoor gaan we straks meer betalen. Door de oorlog in Oekraïne worden veel producten namelijk duurder.

Sinds de oorlog ligt de handel met Rusland en Oekraïne bijna stil. Als strafmaatregel willen wij namelijk minder producten kopen uit Rusland. En in Oekraïne is nu geen tijd meer voor handel. Wij merken dat gelijk in de Nederlandse supermarkt. Het laat zien hoe verbonden de wereld is.  

Vergelijken met pokémonkaarten

Neem bijvoorbeeld graan. Omdat Oekraïne dat niet meer levert, gaat de internationale prijs van een kilo graan omhoog. Daarom betalen winkeliers er meer voor, en dat rekenen ze door aan de klant. Eigenlijk net zoals met pokémonkaarten. Normale pokémonkaarten koop je makkelijk en goedkoop in de winkel. Maar er zijn minder speciale pokémonkaarten, en daarom kosten ze meer geld. 

Duurdere producten

Vooral voor brood, koekjes en cornflakes gaan we meer betalen. Ook producten met zonnebloemolie, zoals mayonaise en shampoo, worden duurder. Wij krijgen uit Rusland veel olie en gas, daar hebben we zelf niet veel van, ook die prijzen gaan nu omhoog.

Af van olie en gas
Een pluspuntje in al deze ellende? Olie en gas zijn niet goed voor het klimaat, en nu moeten we versneld op zoek naar duurzamere vormen van energie. Zoals bijvoorbeeld die van de wind en de zon. Die veranderen niet van prijs, en kosten daarom bijna niets. Ze zijn dus goud waard!

Anderen lazen ook: Komt er hier een oorlog?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook