ANP

Waarom zegt de koning sorry tegen Indonesië?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Koning Willem-Alexander heeft zijn excuses aangeboden aan Indonesië, waar hij samen met koningin Máxima op staatsbezoek is. Maar waarom?

Indonesië was sinds 1816 een kolonie van Nederland. In 1945 wilde het land onafhankelijk worden. Dat ging niet vanzelf. Er ontstond een jarenlange strijd tussen Nederlandse militairen en Indonesiërs. Veel mensen kwamen daarbij om het leven. Het Nederlandse leger zou te veel geweld hebben gebruikt.

Excuses

Tijdens de eerste dag van het staatsbezoek in Indonesië, heeft koning Willem-Alexander daar vandaag zijn excuses voor aangeboden. Naast koningin Máxima was ook de Indonesische president Joko Widodo erbij. De koning had daarvoor een krans gelegd op de plek waar veel Indonesische slachtoffers van de strijd zijn begraven. Later ging hij naar de plek waar Nederlandse slachtoffers zijn begraven.

Reacties

Veel mensen waarderen de excuses. Ook leden van de Tweede Kamer vinden het een goede actie van de koning. De president van Indonesië zei: 'Het verleden kunnen we niet veranderen, maar we kunnen er wel van leren.' Mensen die daar gevochten hebben voor Nederland en hun nabestaanden zijn niet blij met de woorden. Zij willen ook erkenning en excuses.

Anderen lazen ook: Foto's: koning en koningin op bezoek in India.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik vind het een goed begin Blij Blij Duimomhoog Duimomhoog

ik vind het een goed idee van de koning Blij Blij Juichen Juichen Duimomhoog Duimomhoog

Ik vindt het goed dat hij zijn excuses aangeboden had

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.