Foto: ANP

Waarom zijn zoveel mensen in Hongkong zo boos?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Al wekenlang zijn er felle protesten in Hongkong. En het blijft er onrustig. Vanochtend omsingelden honderden mensen het hoofdkantoor van de politie. Zij eisen dat de hoogste baas van Hongkong opstapt. Maar waarom zijn ze zo boos? 

Eerst even wat geschiedenis. Hongkong was ooit een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Sinds 1997 hoort het Aziatische gebied officieel bij China. Toch heeft Hongkong veel eigen wetten en regels. Over het algemeen kun je zeggen dat het leven er vrijer is dan in China. Maar de Chinese regering heeft de laatste jaren wel steeds meer invloed in Hongkong. Zo mogen bij de verkiezingen alleen kandidaten meedoen die vrienden zijn met China.

Meer macht

Er is veel woede over plannen voor een nieuwe wet. Daarom wordt er zoveel geprotesteerd. Die wet geeft China meer te zeggen in Hongkong. Een slecht idee, vinden veel mensen. Ze zijn bang dat er straks mensen lukraak gearresteerd zullen worden in Hongkong, om vervolgens naar China te worden gestuurd. Bijvoorbeeld als ze in het openbaar kritiek uiten op China. En dat die mensen niet eerlijk behandeld worden in het strengere China. Ook vinden ze deze wet het bewijs dat China nóg meer macht naar zich toetrekt. Iets waar de inwoners van Hongkong helemáál niet op zitten te wachten.

Protestanten in de straten van Hongkong op vrijdag 21 juni. Het artikel gaat door onder de foto.

Foto: ANP

Uitstel

Vorige week woensdag liepen de protesten uit de hand. De politie ging demonstranten met traangas en rubberkogels te lijf. Daarna heeft de leider van Hongkong, Carrie Lam, de wet uitgesteld. Maar de demonstranten vinden dat niet genoeg. Ze willen dat de nieuwe wet helemaal de prullenbak in gaat. En ook eisen ze dat Lam opstapt. Afgelopen zondag gingen ze weer massaal de straat op. Volgens de demonstranten zelf waren ze met twee miljoen. En het ziet er naar uit dat het voorlopig onrustig blijft. Ondertussen zit Lam enorm met de situatie in haar maag. Dinsdag verscheen ze voor de camera's. Ze zei sorry voor het feit dat het allemaal zo uit de hand was gelopen. Maar opstappen? Daar heeft ze met geen woord over gerept.

Anderen lazen ook: Langste zeebrug ter wereld geopend in China

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook