Zeespons

Waarschijnlijk oudste dierenfossiel ooit gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

De Canadese onderzoeker Elizabeth Turner denkt het oudste dierenfossiel ooit te hebben gevonden. Volgens haar zijn de resten van een zeespons die ze vond wel 890 miljoen jaar oud! 

Turner was een heel oud rif in het noorden van Canada aan het onderzoeken toen ze structuren vond die wel erg veel lijken op het skelet van een zeespons. Dat zijn dieren die in de zee leven en een beetje lijken op onze eigen …uh… sponzen dus. Ook vond de onderzoeker sporen die zeesponzen achterlaten als ze doodgaan. Het oudste fossiel dat tot nu toe is gevonden was 'maar' 558 miljoen jaar oud. Als deze sporen echt kloppen, is dat dus een heel groot verschil!

Geen zuurstof

Deze verre voorvaderen van de zeespons moeten wel heel sterk zijn geweest. De sponzen hebben namelijk verschillende ijstijden overleefd als ze echt zo oud zijn. En wat nog gekker is: 890 miljoen jaar geleden was er helemaal geen zuurstof! Wetenschappers zijn er altijd vanuit gegaan dat er toen dus geen dieren en planten konden leven. Turner vertelde aan National Geographic dat ze denk dat er toen al micro-organismen leefden die zuurstof maakten. Dat zijn hele kleine wezentjes. Door deze zuurstof zouden ze zeesponzen het hebben overleefd. Tenminste, dat kunnen we pas echt zeggen als andere onderzoekers het met Turner eens zijn. We moeten dus nog even wachten tot we het zeker weten.

Anderen lazen ook: Sid vindt uniek fossiel in de achtertuin.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook