Foto: Jasper Juinen
PARTNERBIJDRAGE

Wat is 4 mei?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Logo Comite
Nationaal Comité
4 en 5 mei

In Nederland zijn het hele jaar herdenkingen van oorlogsslachtoffers en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen.

 

4 en 5 mei
Op 5 mei 1945 was heel Nederland bevrijd van de Duitse bezetting. De Tweede Wereldoorlog was voor Nederland voorbij. Er was feest, maar ook verdriet om alle mensen die waren omgekomen door het geweld. Al snel werd besloten dat we voortaan op 4 mei herdenken, dus denken aan alle slachtoffers.

Vaste gebruiken

Tijdens een herdenking zijn er allerlei vaste gebruiken. Dat noem je een ritueel. Dit jaar gaat de herdenking wat anders dan anders. Maar de rituelen zijn voor het grootste deel hetzelfde. Om 8 uur ’s avonds is het hele land twee minuten stil. Je mag die avond ook de vlag buiten hangen, die hijs je niet tot de top, maar halverwege. Na de twee minuten stilte wordt het volkslied gespeeld. De koning en de koningin leggen een krans bij het monument op de Dam in Amsterdam.

Aan wie denken we?
Je bent vrij om te denken aan wie je wilt. Maar je kunt ook denken aan Annick van Hardeveld, die spullen vervoerde voor het verzet. Ze werd door Duitse soldaten vanuit een vrachtwagen doodgeschoten. Haar ouders hoorden op 5 mei 1945 het nieuws over haar dood. Of denk aan Jopie Gerrits, die was 3 jaar oud toen zijn school in Nijmegen werd gebombardeerd. Zijn grote zus overleefde het, maar Jopie niet. Of denk aan Luc Janzen, die op 26-jarige leeftijd stierf tijdens een vredesmissie in Afghanistan. Kijk in het Denkboek 4 en 5 mei om te zien aan wie je nog meer kunt denken op 4 mei.

 

 

Dit artikel is een partnerbijdrage van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Om alle artikelen van Nationaal Comité 4 en 5 mei te lezen, klik hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps