Robin Utrecht
Uitgelegd

Wat bestond eerder: moederdag of vaderdag?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Zet de ontbijtspullen en tekeningen maar klaar: Vandaag is het moederdag. Nu pak je flink uit voor je moeder, maar volgende maand zijn de vaders aan de beurt. Maar wat bestond eigenlijk eerder: Vaderdag of moederdag?

Zo'n dag waarop kinderen hun moeder in het zonnetje zetten, bestaat al eeuwenlang. Maar de moederdag zoals wij hem kennen, begon rond 1907 in Amerika. Het meisje Anna Marie bedacht een speciale dag om haar moeder te vereren. Die hielp de zieken en gewonden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. 

Officiële feestdag

Haar plan ging als een lopend vuurtje rond. En in 1914 werd moederdag een officiële feestdag. Dat waaide in 1925 over naar Nederland. Hier vieren we al bijna 100 jaar op de tweede zondag van mei moederdag. 

Het ontstaan van vaderdag

Maar begon vaderdag eerder dan moederdag? Nee, dat ontstond pas drie jaar later. Een Amerikaanse vader stond er alleen voor in de opvoeding. Daar had zijn dochter zoveel bewondering voor dat ze een speciale vaderdag voor hem bedacht. Vele kinderen volgden haar idee. 

Langzaam aanwaaien 

Pas in 1972, meer dan 60 jaar later, werd vaderdag een officiële feestdag in Amerika. Vaderdag was vroeger minder gebruikelijk om te vieren, omdat vaders vaker een kleinere rol speelden in de opvoeding. Nederland was er vroeger bij met de officiële benaming. Hier bestaat vaderdag al sinds 1937. Elke derde zondag van de maand juni, vieren we vaderdag!

Verwentips

Op zulke speciale ouderdagen geef je je ouders dus wat extra aandacht. Vind jij dat lastig? Hier zijn een paar cadeautips:  

1. Breng je ouder een ontbijtje op bed.
2. Breng een bosje zelfgeplukte bloemen van buiten. 
3. Draag een mooi geschreven kaartje of gedichtje voor.
4. Geef je ouder een zelfgemaakt knutselwerkje.

Anderen lazen ook: 5x knutselen voor moederdag.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook