ANP

Wat betekenen deze 5 carnavals-woorden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Het carnavalsseizoen is begonnen. Ben jij geen carnavalsvierder en snap je geen bal van al die uitspraken? Hier zijn een paar woorden voor je uitgelegd.

Alaaf!

Dag, hallo, of tijdens carnaval: Alaaf! Al eeuwenlang gebruiken carnavalsvierders Alaaf om elkaar te begroeten. Je groet elkaar door je vingertoppen van je rechterhand naar je linkerslaap te brengen.

ANP

Vastenavond

In sommige steden zijn inwoners beledigd als je carnaval roept. Omdat carnaval een feest is dat voor de vastenperiode begint, zeggen ze in Bergen op Zoom vastenavend en in Limburg vastelaovend. 

Nonnevotten

Traditioneel eet je tijdens Vastelaovend in Limburg een nonnevot. Dat is een taartje in de vorm van een lus met een knoop.

ANP

Elf

Elf is een belangrijk begrip tijdens carnaval. Zo heb je de raad van 11, die carnavalactiviteiten organiseert, en is de datum 11 november (de elfde van de elfde) heel belangrijk voor carnavalsvierders. Op die dag begint om 11:11 het carnavalsseizoen en wordt Prins Carnaval bekend gemaakt.

Prins Carnaval

Prins Carnaval herken je aan een scepter, steek en sleutel. Als je Prins Carnaval bent, krijg je van de burgemeester de sleutel tot jouw stad of dorp. Je bent de baas van jouw woonplaats tot Aswoensdag, de dag dat de vastentijd begint.

ANP

 

Anderen lazen ook: Eindelijk weer carnaval, maar wat vieren we?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook