Beeld ANP

Wat betekenen die drie vingers? (en andere symbolen)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Drie vingers in de lucht, een gebalde vuist of een plein vol rode schoenen. Op veel plekken op de wereld wordt gedemonstreerd. Actievoerders gebruiken daarbij bijzondere symbolen om hun punt extra duidelijk te maken.

Drie vingers in de lucht

Beeld ANP

In Myanmar gaan mensen al weken de straat op om te protesteren tegen het leger dat de macht heeft gegrepen in het Aziatische land. Als teken van protest steken de demonstranten daarbij drie vingers in de lucht. Een symbool uit de bekende filmserie The Hunger Games waarbij dat ook gebeurde als iemand tegen de regering was.

Vuist in de lucht

Beeld shutterstock
In de Verenigde Staten gingen deze week weer een hoop gebalde vuisten de lucht in. Daar begon het proces tegen de politieman die verantwoordelijk is voor de dood van George Floyd. De gebalde vuisten zijn het symbool van de Black Lives Matter-protesten tegen racisme. Die werden na de dood van Floyd overal ter wereld gehouden. De vuist werd zestig jaar geleden ook al gebruikt bij grote protesten tegen racisme. En nóg langer geleden gebruikten slaven het al als teken van verzet.

Rode schoenen

Beeld ANP

Op een plein in de Albanese hoofdstad Tirana stonden afgelopen maandag op Internationale Vrouwendag ineens honderd rode damesschoenen. Die staan symbool voor geweld tegen vrouwen. De Mexicaanse kunstenares Elina Chauvet begon er drie jaar geleden mee nadat haar zus was vermoord door haar agressieve man. Daarna verschenen er ook rode schoenen op pleinen in onder andere Parijs, Rome, Stockholm en Amsterdam.

Paraplu

Beeld ANP
Sommige protestsymbolen ontstaan toevallig. Inwoners van Hongkong kwamen een paar jaar geleden in opstand tegen de strenge regels van de regering. Ze namen paraplu’s mee om zichzelf tegen de zon te beschermen. Die kwamen ook van pas toen de politie met traangas begon te spuiten. En konden worden uitgeklapt, toen het een paar maanden later juist keihard ging regenen. De opstand kreeg daardoor de naam ‘paraplu-revolutie’.

Gele hesjes

Beeld ANP
Ruim twee jaar geleden doken ze ineens in veel Europese steden op: demonstranten in gele hesjes. Het begon in Parijs met een protest tegen hoge benzineprijzen. Maar al snel protesteerden de ‘gele hesjes’ tegen zo ongeveer alles wat de regering wilde. De beweging waaide snel over naar andere landen. Ook in Nederland waren demonstraties. Dat zorgde een tijd lang voor veel gedoe en rellen.

Anderen lazen ook: De gele hesjes gaan door.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps