Twee vrouwen in nikab

Wat betekent het boerkaverbod?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Vanaf vandaag geldt er een ‘boerkaverbod’ in scholen, ziekenhuizen, het openbaar vervoer en gebouwen van de overheid. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Wat is een boerka?

Een boerka is een kledingstuk dat vooral door strenggelovige moslima’s wordt gedragen. Het bedekt het hele lichaam, ook het gezicht. Voor de ogen zit een stukje gaas. Een nikab (zie foto boven) wordt ook vaak een boerka genoemd, maar daarbij zijn de ogen wel zichtbaar.

Waarom is er een boerkaverbod?

Het boerkaverbod is een idee van Geert Wilders. Hij vindt dat vrouwen in een boerka niet goed kunnen meedoen met de samenleving. Veertien jaar geleden wilde hij boerka’s al verbieden. Een meerderheid van de politieke partijen was het daarmee eens. Maar over de precieze wet is jarenlang gepraat.

Wat betekent het boerkaverbod?

Het boerkaverbod heet officieel ‘gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’. Gedeeltelijk betekent dat het niet overal geldt. Het verbod geldt alleen in het openbaar vervoer, in overheidsgebouwen, in ziekenhuizen en in scholen. Gezichtsbedekkende kleding betekent dat het niet alleen voor een boerka en nikab geldt. Maar ook voor een gezichtsbedekkende (motor)helm, bivakmuts en masker.

Jongen viert carnaval in gezichtsbedekkende kleding

Een masker? Mag ik dan geen carnaval meer vieren op school?

Dat mag dan weer wel. Er zijn uitzonderingen op het verbod. Bijvoorbeeld als de gezichtsbedekkende kleding nodig is voor de veiligheid of gezondheid van de drager. Of voor de uitoefening van een beroep of sport, zoals een lasser die iets moet repareren in een ziekenhuis en een lasmasker draagt. Of tijdens deelname aan een feestelijke of culturele activiteit, zoals carnaval.

Wat gebeurt er als iemand nu met een boerka de bus instapt?

Waarschijnlijk niet zoveel. Op het overtreden van de wet staat een boete van 150 euro. Maar veel gemeenten en agenten zijn het niet eens met de wet. Ze moeten zich er wel aan houden, maar hebben gezegd dat ze andere politiezaken belangrijker vinden. Een agent kan ook een waarschuwing geven in plaats van een boete.

Anderen lazen ook: Ramadan, wat is dat eigenlijk?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het onzin, want mensen mogen zelf bepalen wat ze dragen. Dus ik zeg, weg met die wet! Duimomlaag Duimomlaag

Wat als je een streng gelovende moslim bent die zo’n ding draagt voor zijn geloof?? Dan lijkt het me wel vervelend, maar voor de rest benul het er mee eens.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.