ANP
Uitgelegd

Wat betekent het mysterieuze Z-symbool?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Na de Russische inval in Oekraïne verschijnen over de wereld uit het niets Z-symbolen. Op lergervoertuigen, gebouwen of kleding. Maar wat het symbool betekent? Onderzoekers hebben een paar ideeën. 

Op 19 februari werd het Z-symbool voor het eerst gezien op een paar plekken langs de Oekraïense grens. Het Z-symbool leek van de Russen te komen. Maar de Russen weigerden aan de buitenlandse media een verklaring te geven. Kort daarna dook het symbool op meer plekken op. Op gebouwen, Russische voertuigen en op kleding.  

ANP

Het Z-symbool in Rusland

Je ziet het Z-symbool overal in Rusland. Zo droegen Russische parlementsleden en Russische sporters, zoals de turner Ivan Koelijak, op hun kleding de letter Z. In Kazan in Rusland maakte ziekenhuispersoneel een foto in een Z-vorm. Experts denken dat de ‘Z’ een truc is om meer steun te krijgen. Mensen laten met het symbool zien dat ze het Russische leger en Poetin steunen.

Afgeleid van woorden

Ook in andere landen en op sociale media zie je meer Z-symbolen. En ook daar vraagt iedereen zich af wat het betekent. Sommige deskundigen hebben wel een idee. Ze denken dat het Z-symbool werkt als een soort herkenningssymbool. Zo weten Russische troepen dat ze niet op elkaar moeten  schieten. Maar de 'Z' kan volgens experts ook naar woorden verwijzen. Bijvoorbeeld het Russische woord 'zapad'. Dat betekent ‘het westen’, waar de Russen naartoe trekken. Een andere mogelijkheid is het woord 'Zo Pobeda', dat betekent overwinning. Dit woord komt veel voor onder social media-berichten.  

Tegenstanders

Oekraïne heeft een eigen betekenis aan de letter Z gegeven. ‘Zveri’, dat staat voor beesten. 

Anderen lazen ook: Komt er hier een oorlog?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook