Wat binne Fryske sporte?*

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jelger Woudstra
Jelger
Woudstra

*Wat zijn Friese sporten? Ken jij de regels van Damjen Frysk Spul? En weet jij wat je moet doen bij fierljeppen? Te weinig kinderen kennen deze Friese sporten, vinden ze in Friesland. Daarom komt er in september een website met lessen voor Friese basisschoolkinderen, die er ook op school over moeten leren. Kidsweek zet de Friese sporten op een rijtje.

Reedriden (schaatsen)
Wie denkt aan Friese sporten, denkt vast als eerste aan schaatsen. Schaatsbaan Thialf staat in Heerenveen, Sven Kramer is een echte Fries en natuurlijk is er dan nog de Elfstedentocht (al was die in 1997 voor het laatst). Want echt schaatsen doe je op natuurijs. Zeker als het aan de Friezen zelf ligt.

ANP 24255642 fierljeppen

Fierljeppen (polsstokhoogspringen)
Ook wel bekend als: slootjespringen voor gevorderden. Fierljeppen doe je door na een flinke aanloop over een sloot te springen met een polsstok. De bedoeling is om tijdens je spring zo hoog mogelijk in de stok te klimmen, zodat je zover mogelijk weet te springen. Het record staat op 21 meter en 55 centimeter. Natuurlijk gesprongen in Friesland. (Foto: ANP)

ANP 24179066 Kaatsen

Keatsen (kaatsen)Kaatsen wordt vaak gezien als een echte Friese sport. Het is een ingewikkeld spel met een klein balletje. Simpel gezegd gaat het erom de bal zo te slaan, dat de tegenpartij de bal niet terug kan slaan. In de Friese stad Franeker wordt de PC gehouden, de grootste kaatswedstrijd ter wereld. (Foto: ANP)

ANP 28107272 skutsjesilen

Skûtsjesilen (zeilen)
Een typisch Friese zeilboot is een skûtsje, het Friese woord voor schuitje. Vroeger werden de boten gebruikt voor het vervoeren van mest en aardappelen. Nu wordt er vooral voor de lol mee gevaren of geracet. Elk jaar varen veertien Friese boten voor het kampioenschap. (Foto: ANP)

ANP 25145555 Paard

Hyntesport (paardensport)
Is paardrijden echt Fries? Dat kun je je afvragen. De makers van de website vinden in ieder geval van wel. Friesland staat in ieder geval bekend om het Friese paard. Het is de oudste paardensoort in Nederland. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij ringrijden, een paardensport waarbij de bestuurder van een rijtuig ringen aan een lange stok moet rijgen. (Foto: ANP)

dreamstime s 47459943 dammen

Damjen Frysk Spul (Fries dammen)
Dammen op z’n Fries kent behoorlijk andere regels dan normaal dammen. Normaal gesproken mag je alleen voor- of achteruit de stenen van je tegenstander ‘slaan’. Bij de Friese versie van het spel mag het ook naar links, rechts en zelfs schuin. Daar wordt het spel een stuk lastiger van! (Foto: Dreamstime)

Wat vinden Ties en Nadir (allebei 11) die in Friesland op school zitten van het idee voor les over Friese sporten? Dat lees je in de Kidsweek van deze week!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Vooral skûtsjesilen is leuk Blij Blij

lol + lol =hihi
ha ha ha

mijn moeder komt uit friesland.. mijn opa en oma wonen daar. we moeten twee en een half uur rijden om daar te komen. ik kan ook een beetjes fries*rentweg*

Ik vind het een leuk idee
Blij Blij Juichen Juichen Blij

Fijn om te weten dat Friesland ook veel aan andere sport denken Blij Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.