Zwarte kat

Wat is de Dag van de Zwarte Kat?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

In sommige landen denken ze dat Droppie, Venco of Batman ongeluk brengt. Waar komt dat idee vandaan en hoe zit dat in Nederland?

In Italië is het vandaag de Dag van de Zwarte Kat. De bedoeling is dat Italianen dan extra lief doen voor hun zwarte pluizenbolletjes. Dat is nodig, want zwarte katten worden daar nog vaak gedood vanwege bijgeloof. Dat idee ontstond in de Middeleeuwen, toen men dacht dat de duivel zich vermomde als zwarte kat.

Kunstige katjes

In het oude Egypte kwamen zwartharige katten er beter vanaf. De vruchtbaarheidsgodin Bastet werd afgebeeld als een zwarte kat. Ook veel kunstenaars zijn door de donkere kat gegrepen. Zoals de beroemde prent 'Le Chat Noir' van Steinien of de kattenfoto's van fotograaf Ed van der Elksen. 

Gelukskatje

In Engeland geloven ze juist dat de zwarte kat veel geluk brengt. De Japanse maneki neko, het bekende gelukskatje, is naast wit ook steeds vaker zwart. En in Nederland? Hier raken zwarte katten 'uit de mode', omdat ze niet mooi zouden staan op een selfie. Geef die kleine zwarte panter dus maar een extra knuffel vandaag!

Anderen lazen ook: Zwarte kattensefies verzamelen!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook