Foto: David Rozing
Uitgelegd

Wat doet de gemeente voor jou?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Kinderen kunnen nog niet stemmen, maar het gaat wél om dingen die ook voor jou belangrijk zijn.

Er doen veel verschillende partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de ene kant zijn er de bekende partijen, bijvoorbeeld VVD of GroenLinks. Maar er zijn tijdens deze verkiezingen ook andere, kleinere partijen in het spel. Die bemoeien zich niet met de landelijke politiek, maar wel met de politiek in hun gemeente. Zo heb je bijvoorbeeld De Haagse Stadspartij of Leefbaar Eindhoven. Ze willen allemaal graag zo veel mogelijk stemmen. Want: hoe meer stemmen, hoe meer invloed ze krijgen in hun gemeente.

Maar waar beslist een gemeenteraad dan eigenlijk over? Nou, over best veel dingen die ook voor jou belangrijk zijn. 5 voorbeelden.

1. Jeugdzorg

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dus: de gemeente moet ervoor zorgen dat kinderen die bijvoorbeeld problemen hebben thuis, hulp krijgen.

2. Wonen

Een gemeente heeft ook de taak om te zorgen dat er genoeg woonruimte is. Ze bepalen bijvoorbeeld of en waar er nieuwe wijken mogen worden gebouwd.

3. Verkeer

De gemeente moet ervoor zorgen dat het veilig is op de weg. Denk aan het plaatsen van duidelijke verkeersborden en het onderhoud van wegen. Sneeuwt het? Dan strooit de gemeente met zout.

4. Onderwijs

Genoeg scholen en goed onderwijs. Daar is de gemeente voor verantwoordelijk. Ook houdt de gemeente in de gaten dat iedereen die naar school moet, ook écht naar school gaat. 

5. Welzijn

De gemeente zorgt voor het welzijn van de mensen. Dat wil zeggen dat ze van alles doen om de inwoners blij te maken. Dat doen ze bijvoorbeeld door speeltoestellen neer te zetten of sportvelden te maken. De gemeente haalt ook belasting op. Dit kan hondenbelasting of toeristenbelasting zijn. 

Anderen lazen ook: Tiemen (12) praat met wethouder over voetbalkooi

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook