Wat doet die bultrug in de Noordzee?

In de zee bij Scheveningen en Kijkduin is gistermiddag waarschijnlijk een bultrug gespot. Kenners weten dat bijna zeker. Maar wat komt dat enorme dier hier doen?

Wat doet die bultrug in de Noordzee?

Walvisspotters van natuurorganisatie SOS Dolfijn zagen het dier dinsdag zwemmen. Eerst zo'n twee kilometer voor de kust van Scheveningen en later een stukje zuidelijker bij Kijkduin. Er zijn geen foto's van het dier gemaakt, maar de kenners denken zeker te weten dat het om een bultrug gaat. De onderzoekers weten niet of het dier gezond is.

Eten zoeken

Het zou gaan om een volwassen exemplaar. Die dieren zijn ongeveer vijftien meter lang. Volgens SOS Dolfijn kunnen zij zich goed redden in de Noordzee. De experts denken dat het dier hier naartoe is gekomen om op zoek te gaan naar eten. Hier zwemt namelijk genoeg lekkers voor ze rond, zoals kleine visjes. Bultruggen zoeken op een heel slimme manier naar eten. Daarover lees je hier meer.

Klein stukje zwemmen

Vorige week werd ook al een bultrug voor de Belgische kust gespot. Het zou dus heel goed kunnen dat dat hetzelfde dier is. Volgens de experts is dat maar 'een klein stukje' zwemmen voor zo'n groot dier. Bultruggen kunnen wel duizenden kilometers zwemmen, als ze van koude naar warme gebieden en weer terug trekken. De afgelopen jaren zijn wel vaker bultruggen gezien in de Noordzee. Meestal gebeurt dat zo'n één keer per jaar. Volgens de onderzoekers is er nu geen reden tot zorg.