Foto: ANP
Uitgelegd

Wat is een bloedmaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Op sommige plekken in Nederland kon je vanochtend een bloedmaan zien. Dat gebeurt niet zo vaak. Vanuit Nederland was de bloedmaan niet zo goed te zien door wolken. Op andere plekken in de wereld wel. Wat is zo'n bloedmaan eigenlijk?

In ons zonnestelsel wordt heel wat gedraaid. Zo draait de aarde om de zon en de maan draait om de aarde. De maan en de aarde draaien allebei weer om hun eigen as. Daardoor valt het (zon)licht steeds net weer even anders op de maan. En zien wij de ene keer bijvoorbeeld een volle maan, en de andere keer halfvolle maan. 

Bloedmaan

Bij een bloedmaan schuift de aarde tussen de zon en de maan in. De maan valt in de schaduw van de aarde. Dit heet ook wel een maansverduistering. De aarde houdt het directe zonlicht tegen. Maar een deel van het licht bereikt de maan tóch, via onze dampkring. Die filtert de kleuren eruit. Alleen rood en oranje bereiken de maan. Daardoor kleurt de maan bloedrood: een bloedmaan! 

Supermaan

De maan kan ook een supermaan worden. Dat gebeurt als ze dichterbij de aarde staat dan anders. Daardoor lijkt de maan groter. Het rondje dat de maan om de aarde draait is namelijk niet mooi rond. Het is een eclips. Soms komt de maan dus dichterbij dan anders. 

Superbloedmaan

Soms is de maan een supermaan en een bloedmaan tegelijk! Dat heet een superbloedmaan. Maar er kan nóg een schepje bovenop. De eerste volle maan van het jaar is een wolfmaan. Die naam gaven Noord-Amerikaanse stammen eraan. Als deze drie samenvallen is het dus superbloedwolfmaan!

Volgende bloedmaan

De volgende maansverduistering is op 7 september 2025. Maar de maan gaat dan onder voordat de verduistering is afgelopen. Dat gebeurde vanochtend trouwens ook. De eerste verduistering die we wél in zijn geheel kunnen zien is op 20 december 2029. Als er geen wolken zijn tenminste.

Anderen lazen ook: Bloedmooie bloedmaan te zien.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook