Foto stemmen tellen in Groningen: ANP
Uitgelegd

Wat is een democratie?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Hoera, het is de Dag van de Democratie! Net als ieder jaar op 15 september. Fijn dat er iets te vieren valt, natuurlijk. Maar wat is een democratie?

Wat is een democratie?

Een democratie wordt bestuurd door het volk. Dat gaat niet direct, maar via ‘vertegenwoordigers’. Die zitten in de regering namens het volk. Zij nemen elke dag beslissingen over het land. In Nederland zitten deze 'volksvertegenwoordigers' in de Tweede Kamer.

Wanneer is een land democratisch?

Volgens ProDemos* horen daar acht dingen bij:

  1. Er is een volksvertegenwoordiging: die wordt gekozen door het volk.
  2. Er zijn vrije, eerlijke en geheime verkiezingen: iedereen (die oud genoeg is) mag stemmen. Er moet iets te kiezen zijn. En je mag in het geheim stemmen, zodat niemand jouw stem kan beïnvloeden.
  3. Het maken, uitvoeren en controleren van de wet gebeurt door verschillende partijen. Zo krijgt niet één groep te veel macht.
  4. Alle burgers zijn gelijk: iedereen heeft dezelfde rechten en plichten.
  5. Er is een grondwet: dat is de belangrijkste wet van een land. Er staat in wie de macht heeft en hoe die macht werkt. En wat burgers moeten en mogen.
  6. De vrijheid van burgers wordt beschermd, zoals de vrijheid van meningsuiting. Dat betekent trouwens niet dat je zomaar alles mag zeggen.
  7. Er zijn ook organisaties die losstaan van de overheid. Die komen op voor sommige groepen of zaken. Denk aan natuurorganisaties of vakbonden.
  8. De media zijn vrij. De overheid mag zich niet bemoeien met kranten, radio, televisie en internet. Want alleen zo kunnen media de overheid controleren.
  9.  

Hoe democratisch in Nederland?

Nederland is een democratie met een parlement. We kiezen onze volksvertegenwoordigers door te stemmen (zie foto). Die komen in de Tweede Kamer. Het parlement bestaat uit de Eerste én Tweede Kamer. De Eerste Kamer wordt gekozen door leden van de Provinciale Staten (die we wél zelf kiezen). Het parlement controleert de regering en alle nieuwe wetten. Ook maakt het parlement zelf wetten. Zo hebben we invloed op onze regering.

*ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit hoe een democratie en een rechtsstaat werken. En hoe je daar zelf invloed op kunt hebben.

Anderen lazen ook: Zo wordt de regering gevormd

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook