Foto: Mariska Vermij-van Dijk / Safaripark Beekse Bergen

Wat is een secretarisvogel?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

In Beekse Bergen was het dinsdag feest. Daar kroop een secretarisvogeltje uit het ei! Bijzonder, want dit dier krijgt maar zelden jonkies in een dierentuin. Wat moet je weten over deze vreemde vogel? 

Eerst maar eens die naam. Waar komt die vandaan? De secretarisvogel dankt zijn naam waarschijnlijk aan de lange veren op zijn kop. Die lijken een beetje op ganzenveren, waarmee vroeger werd geschreven. De vogel lijkt op een secretaris, die vroeger vaak een veer achter zijn oor droeg. 

Poten met schubben

Niet alleen zijn veren, maar ook zijn poten vallen op. Die lange stelten heeft hij nodig om achter zijn prooi aan te rennen, en te doden. Hij jaagt bijvoorbeeld op schorpioenen en vogels, en zelfs adders en cobra’s! Die gooit hij in de lucht en trapt hij razendsnel dood. Zijn poten zijn bedekt met een soort schubben, die hem beschermen tegen slangenbeten. 

Wandelvogel

Hoewel de secretarisvogel goed kan vliegen loopt hij liever, en veel ook. Per dag legt hij wel twintig tot dertig kilometer af om voedsel te vinden. Als hij rechtop staat, is hij één tot bijna anderhalve meter lang. Dat komt (een beetje) in de buurt van de struisvogel.  

Stampend op jacht

Secretarisvogels leven vaak in paren, of in een kleine familie. De koppels blijven hun hele leven bij elkaar. Ze wonen het liefst op graslanden in Afrika. Tijdens het jagen stampen ze flink op de graspollen, zodat dieren die daar verstopt zitten tevoorschijn komen. Dan komt de secretarisvogel in actie.  

Ster-secretarisvogels

Het kleintje in de Beekse Bergen moet dit allemaal nog leren. Die wordt voorlopig lekker gevoed door zijn ouders. Dat zijn trouwens ware sterren, volgens Beekse Bergen. Want hoewel de dieren in gevangenschap weinig jonkies krijgen, heeft dit koppel al meer nestjes grootgebracht. De vogelsoort is kwetsbaar, maar aan dit koppel zal het niet liggen!  

Anderen lazen ook: Okapi geboren in Beekse Bergen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.