Foto: ANP

Wat is er aan de hand in Hongkong?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

China heeft een nieuwe wet aangenomen waarmee het land meer macht krijgt in Hongkong. Veel Hongkongers waren tegen die wet. Vorig jaar gingen zelfs een miljoen mensen de straat op om te demonstreren: de paraplu-protesten. Het hielp niet. Op 1 juli ging de wet in.  

Wat staat er in die wet?

Met de nieuwe ‘veiligheidswet’ wil China de onrust in Hongkong stoppen. Demonstraties tegen het bewind zijn nu verboden. Die worden gezien als pogingen om de staat omver te werpen. Andere landen mogen zich niet meer met Hongkong bemoeien. En wie de wet overtreedt, kan nu worden overgedragen aan China. 

Zal dat echt gebeuren?

Dat weet niemand. De wet is vaag omschreven, waarschijnlijk zodat China ‘m kan toepassen zoals het uitkomt. Wel werden er op dag één al meteen zo'n 180 mensen opgepakt. Zij hadden gedemonstreerd tegen de nieuwe wet. 

Hoe was het hiervoor in Hongkong?

Vroeger was het een kolonie van Groot-Brittannië, waar de Britse wet gold. Op 1 juli was het precies 23 jaar geleden dat het land Hongkong overdroeg aan China. Mét de afspraak dat de stad vijftig jaar lang zichzelf mocht besturen. Rechters in Hongkong waren onafhankelijk, en mensen mochten er uitkomen voor hun mening. Dat zat China dus niet lekker. Volgens protestleider Joshua Wong is er met deze wet een einde gekomen aan het vrije Hongkong zoals de wereld het nu kent.  

Anderen lazen ook: Waarom zijn zoveel mensen in Hongkong zo boos?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Oeps Rentweg *vraagtzichaf Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.