Foto: AFP
Uitgelegd

Wat is er aan de hand met Oeigoeren in China?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Volgens de Verenigde Naties worden Oeigoeren in China slecht behandeld. Vijftig landen hebben China nu opgeroepen om daar zo snel mogelijk iets aan te doen. Wat is er aan de hand? 

In China wonen zo'n twaalf miljoen Oeigoeren. Zij spreken Turks en de meesten van hen zijn moslim. Ze worden al jaren onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering.

'Opnieuw opgevoed'

Ongeveer een miljoen van hen zijn naar kampen gestuurd om daar volgens de regering 'opnieuw te worden opgevoed'. Ze moeten daar Chinees praten en zeggen dat ze geen moslim meer zijn. Volgens de regering worden Oeigoeren daar vooral geholpen.

Maar er wordt al lang gedacht dat er hele erge dingen gebeuren in die kampen. Meerdere landen beschuldigen China er van dat er mensen worden gemarteld en soms zelfs vermoord worden.

Mensenrechten geschonden

De Verenigde Naties deed een paar maanden geleden een groot onderzoek naar de situatie van de Oeigoeren. Zij concludeerden dat er mensenrechten worden geschonden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen worden opgesloten en dat mensen worden gemarteld en slecht worden behandeld.

De Chinese regering was boos over het onderzoek. Zij zeggen dat het onderzoek niet klopt. Maar vijftig landen laten nu weten dat zij wel achter het onderzoek staan. Het bewijst volgens hen juist dat er hele erge dingen gebeuren in China.

Vrijlaten 

De vijftig landen roepen China daarom nu op om zo snel mogelijk iets te doen aan de situatie van de Oeigoeren. Nederland is een van die landen. Ze willen onder andere dat Oeigoeren die vastzitten worden vrijgelaten. Het is nog niet bekend of China gaat reageren op de oproep.

Anderen lazen ook: Grote Chinese stad opnieuw in lockdown

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook