Foto: AP
Uitgelegd

Wat is er aan de hand in Oekraïne?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Steeds meer Russische militairen en legervoertuigen verzamelen zich bij de grens met Oekraïne. Wat gaan ze daar doen? Oost-Europa-expert László Marácz legt uit wat er aan de hand is.

Er speelt al lang een conflict tussen de buurlanden. ‘De Russische president Poetin is bang dat Oekraïne zich bij de NAVO aansluit’, legt Marácz uit. Dat is een bondgenootschap tussen dertig Westerse landen die samenwerken op politiek en militair vlak. ‘Als dat gebeurt, dan komt de Westerse grens opeens heel dichtbij Rusland.’ Daarom eist Poetin dat de NAVO belooft dat Oekraïne zich nooit mag aansluiten. Gebeurt dat niet, dan valt het land aan.

Zware sancties

‘Ik denk niet dat er echt een oorlog komt,’ zegt Marácz, ‘maar wel dat Rusland een korte snelle militaire actie zal doen in Oost-Oekraïne.’ In dat gedeelte van het land wonen veel Russen die zich graag bij Rusland zouden aansluiten. ‘Ik denk dat Poetin dat ook als excuus zal gebruiken om daar binnen te vallen.’ Om te voorkomen dat er echt een aanval komt, stuurden verschillende landen wapens naar Oekraïne. ‘Maar de NAVO heeft al wel aangegeven dat ze niet zullen meehelpen met vechten. Ze dreigen wel met zware sancties als straf.’ Daar kan Rusland weer op reageren met eigen maatregelen. ‘Ze kunnen bijvoorbeeld gaskranen dichtdraaien. Daar heeft West-Europa dan last van.’ Hoe het conflict de komende tijd echt zal verlopen, blijft nog afwachten.

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: EPA

Wat is de NAVO precies?

De NAVO is een bondgenootschap tussen dertig landen van over de hele wereld. Rusland hoort niet bij de NAVO, maar de Verenigde Staten en veel Europese landen zoals Nederland wel. Het doel van deze dertig landen is samenwerken op politiek, militair en wetenschappelijk gebied. Bijna elke dag overleggen de lidstaten van de NAVO met elkaar. Deze vergaderingen zijn niet altijd even makkelijk: om tot een beslissing te komen moeten alle lidstaten het eens zijn over een besluit.

De belangrijkste reden voor landen om lid te worden van de NAVO is om ervoor te zorgen dat er nooit meer oorlog ontstaat in Europa. Daarom geldt er één belangrijke regel voor de leden: een aanval tegen één lidstaat betekent dat de aanval tegen alle landen is. Daardoor is het voor andere landen niet slim om een NAVO-lidstaat aan te vallen. Op deze manier zorgt de NAVO ervoor dat alle lidstaten in vrijheid en veiligheid kunnen leven.

Anderen lazen ook: Turkse president: 'noem ons geen Turkey'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook