Prezi

Wat gebeurt er op Prinsjesdag?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim Einder
Kim
Einder

Koning Willem-Alexander rijdt in een koets naar de Ridderzaal in Den Haag en leest daar de troonrede voor. Dat is Prinsjesdag in het kort. Maar wat gebeurt er allemaal precies? In de Prezi hieronder staan alle gebeurtenissen handig op een rijtje.

Let op: de Gouden Koets wordt dit jaar gerestaureerd. Daarom komen Willem-Alexander en Máxima in een glazen koets naar de Ridderzaal!

Tip: klik als de presentatie begint op het grijze rechthoekje rechtsonder in beeld. De Prezi verschijnt dan groot op je scherm.

Benieuwd wat koning Willem-Alexander allemaal te vertellen heeft in zijn troonrede? Houd Kidsweek.nl in de gaten voor een samenvatting. En maak in de tussentijd onze Prinsjesdag-quiz!

Hieronder de volledige tekst van de Prezi: 

Intro
Op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, maakt de regering altijd de nieuwe plannen voor het komende jaar bekend. In deze presentatie lees je hoe zo’n dag eruitziet.

Ochtend:
Op het ministerie van Financiën wordt nog gauw de miljoenennota afgemaakt. Dat is een soort boodschappenlijstje voor alle plannen van volgend jaar.

12.45 uur:
Ministers, andere politici en meer belangrijke overheidsmensen nemen plaats in de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Elk jaar is het weer spannend: welke dame draagt het mooiste, grootste of opvallendste hoedje?

13.00 uur:
Koning Willem-Alexander vertrekt in de Gouden Koets (dit jaar dus de Glazen Koets!) vanaf Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Hij zit niet alleen in de koets, maar samen met zijn vrouw koningin Máxima, zijn broer prins Constantijn en diens vrouw prinses Laurentien.

13.15 uur:
De koning krijgt de belangrijkste plek, voor in de Ridderzaal. Daar leest hij de troonrede voor, de toespraak waarin hij alle regeringsplannen voor volgend jaar uitlegt. Die begint altijd met ‘Leden van de Staten-Generaal…’

13.50 uur:
De Koninklijke stoet rijdt met de koets terug naar Paleis Noordeinde. Vanaf het balkon zwaaien ze nog even naar het publiek.

15.00 uur:
De minister van Financiën geeft een koffertje met de plannen aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Helemaal zeker zijn deze plannen nog niet: de Tweede Kamer zal over elke wet nog moeten stemmen. Tijdens de Algemene Beschouwingen, de dagen na Prinsjesdag, mogen politici die niet in de regering zitten, zeggen wat ze van de voorstellen vinden.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

waarom doen se dat elk jaar

jeeeej Vraagtzichaf alles goed jeeej feest Juichen Oeps Duimomhoog Vraagtzichaf Rentweg Duimomlaag

Ik vind het intressant

in lorialand woont karbonkel Rentweg Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.