Foto: Getty Images
Uitgelegd

Wat herdenken Palestijnen tijdens de Nakba?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Veel Palestijnen herdachten deze week de Nakba. Op deze dag 75 jaar geleden moesten veel Palestijnen weg uit Israël. Sindsdien is het onrustig in het gebied.

Wat is de Nakba precies?

Nakba is het Arabische woord voor een grote ramp. Met de Nakba wordt herdacht dat toen de staat Israël werd gesticht, 750.000 Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen. Deze week gingen veel Palestijnen daarom de straat op met vlaggen en muziek. Nog steeds leven veel Palestijnen als vluchtelingen en is er ruzie met Israël.

Waar gaat die ruzie over?

Na de Tweede Wereldoorlog kregen de Joden na een besluit van de Verenigde Naties een eigen staat: Israël. Maar op die plek woonden ook al eeuwenlang Palestijnen. Er ontstond meteen weer een oorlog over wie waar mocht wonen. Het gebied werd uiteindelijk verdeeld. Maar er blijft onrust. Palestijnse gebieden worden streng bewaakt door Israëlische militairen en Israël bouwt er dorpen. Boze Palestijnen reageren daarop met raketaanvallen op Israël en daar neemt het Israëlische leger weer wraak op.

Hoe is de situatie nu?

De afgelopen weken was er weer veel geweld, maar er wordt ook gepraat. Afgelopen weekend is afgesproken om de wapens neer te leggen. Maar een echte oplossing is er nog niet.

Anderen lazen ook: Deze munt van 1 miljoen gaat terug naar Israël

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook