Foto: iStock

Wat is hooikoorts?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Heerlijk natuurlijk dat zonnetje, die blauwe lucht en zonder jas buiten spelen. Maar voor veel kinderen zorgt het mooie weer ook voor rode jeukende ogen en een loopneus: hooikoorts dus. Zes vragen en antwoorden over deze vervelende allergie.

Wat is hooikoorts?
Wie hooikoorts heeft, is allergisch voor stuifmeel (of: pollen). Dat komt van bomen en planten die bloeien, en wordt verspreid door de wind. 

Wat krijg je van hooikoorts?
De slijmvliezen in je ogen, neus en mond raken geïrriteerd. Daar kun je bijvoorbeeld een jeukende neus, loopneus of verstopte neus van krijgen, of ogen die jeuken of branden. Je kunt er ook benauwd van worden, niezen en je moe of grieperig voelen. Niet iedereen heeft ál deze klachten. De klachten kunnen elkaar ook afwisselen. 

Hoe kom je aan hooikoorts?
Of je hooikoorts hebt, ligt aan je immuunsysteem. Dat systeem ruimt ongezonde stoffen op uit je lijf. Bij mensen met hooikoorts is het systeem een beetje in de war. Het reageert heel overdreven op pollen. Komt er een pol op je slijmvliezen? Baf! Die zwellen en gaan veel slijm aanmaken. En daar heb jij last van. 

Waarom heeft de een het wel en de ander niet?
Volgens UMC Utrecht hebben twee tot vijf op de honderd mensen hooikoorts. Waarom de een het wel krijgt en de ander niet, is niet duidelijk. Maar als je ouders het hebben, is de kans wel groter dat jij het ook krijgt. 

Wanneer heb je last van hooikoorts?
Als de bomen en planten in bloei staan. Wanneer dat is, verschilt per boom of plant. Veel bomen en grassen bloeien rond mei, juni en juli. Nu dus! Maar er zijn ook soorten die dat van februari (soms zelfs januari) tot september doen. Hier vind je de pollenkaart van Nederland. Je ziet het: die is behoorlijk rood!

Kun je er iets tegen doen?
Hooikoorts kun je (een beetje) voorkomen met oog-, neus- en mondsprays. Die zorgen ervoor dat je slijmvliezen wat minder heftig reageren op de pollen. Mensen met heftige hooikoorts kunnen medicijnen krijgen. 

Anderen lazen ook: Omgaan met hooikoorts doe je zo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook