Dit is de Indië-herdenking

Vandaag is de Indië-herdenking. Op 15 augustus bevrijdde Indonesië zich van Japan. Zo eindigde de Tweede Wereldoorlog pas echt in Nederland. Hoe zit dat? 

Door Redactie
Foto: ANP
In 1939 begon de Tweede Wereldoorlog nadat Duitsland Polen binnenviel. Daarop verklaarden Groot-Brittannië en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. De Verenigde Staten sloten zich later bij hen aan. Italië en Japan vochten juist mee met Duitsland. In 1940 viel Duitsland ook Nederland binnen. 

Nederlands-Indië

Ook in Indonesië werd gevochten. Dat land hoorde in die tijd nog bij Nederland. Het heette Nederlands-Indië. Nederland had het ooit ingepikt en er een kolonie van gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Japan Nederlands-Indië binnen. Japan bezette het land van 1942 tot 1945. Daarbij vielen er veel slachtoffers.

Einde Tweede Wereldoorlog 

Op 15 augustus 1945 gaf Japan zich over. Eigenlijk was de Tweede Wereldoorlog toen pas echt voorbij, in héél Nederland. 

Slachtoffers in Nederlands-Indië

Vandaag worden alle slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië herdacht. Miljoenen mensen hadden honger, moesten keihard werken in kampen en werden slecht behandeld. Velen kwamen om. Anderen overleefden het, met een flink trauma. Bij het Indisch Monument in Den Haag worden ze herdacht.  

Meer ellende in Indonesië

Op 15 augustus eindigde de Tweede Wereldoorlog. Maar de ellende in Indonesië nog niet. Want twee dagen later zei het land: ‘Vanaf nu horen we niet meer bij Nederland. We zijn onafhankelijk.’ Daarop stuurde Nederland troepen naar het land, om het terug te krijgen. Weer brak er een bloederige oorlog uit. En weer vielen er veel slachtoffers.