Foto: ANP

Wat is Pride Amsterdam?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger
Dit weekend begon de 25ste Pride Amsterdam. Negen dagen lang vieren lhbt’ers dat je in Nederland mag zijn wie je bent, en verliefd mag worden op wie je wilt. Waarom wordt dat eigenlijk gevierd? Drie vragen en antwoorden.
Wat zijn lhbt’ers?
Lhbt is een afkorting voor: 
  • Lesbische meisjes: dat zijn meisjes die vallen op andere meisjes.
  • Homoseksuele jongens: dat zijn jongens die op jongens vallen.
  • Biseksuelen: mensen die verliefd kunnen worden op jongens én meisjes.
  • Transgenders: mensen die zich niet thuis voelen in het lichaam waarmee ze zijn geboren. Je bent bijvoorbeeld een meisje, maar je hebt het lichaam van een jongen. 
 
Wat is Pride Amsterdam?
De Pride is een festival dat negen dagen duurt. Op die dagen zijn er optredens, films, gesprekken en nog veel meer over lhbt-zijn. Zo vieren lhbt’ers dat ze in Nederland vrij mogen zijn. Met veel vrolijke kleuren, want de regenboog is het symbool voor lhbt'ers. Maar het is niet alléén maar feest. Lhbt'ers vragen ook aandacht voor gelijkheid. 
 
Waarom doen ze dat?
Nog steeds niet iedereen vindt het goed als twee jongens of meisjes elkaar zoenen. Of als een meisje op een jongen lijkt, of andersom. Lhbt’ers worden nog altijd vaker gepest en gediscrimineerd dan niet-lhbt'ers. In zo'n zeventig andere landen is homoseksualiteit zelfs nog verboden. Tegen die ongelijkheid wordt gedemonstreerd tijdens Amsterdam Pride. 
 

Foto: Joris van Gennip

Foto: Joris van Gennip

Anderen lazen ook: Dader mishandeling Frédérique gepakt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook