Wat vieren we met carnaval?

In polonaise de straat opgaan, strooien met confetti en jezelf verkleden: carnaval staat voor de deur! Wat wordt er eigenlijk gevierd?

Door Redactie
Foto: ANP

Carnaval wordt elk jaar groots gevierd. In dorpen en steden waar het wordt gevierd, gaat iedereen verkleed de straat op en er worden veel carnavalsoptochten gehouden. Daarbij rijden grote wagens door de straten met poppen van papier-maché erop. Vooral in Brabant en Limburg wordt carnaval gevierd. In Brabant dragen de meeste mensen een boerenkiel, terwijl in Limburg iedereen een kostuum aantrekt. 

Wat is carnaval?

Carnaval is een feest dat bij het katholieke geloof hoort. Eens per jaar is het vastenperiode. In deze tijd mag je maar weinig eten. Maar voordat die periode begint, mag iedereen nog even flink eten en drinken. Dat gebeurde op Vastenavond. Die avond heet carnaval en duurt intussen niet meer één avond, maar drie dagen. Dit jaar van zondag 19 februari tot en met dinsdag 21 februari.

Italië

In de Italiaanse stad Venetië weten ze ook wel raad met carnaval. Daar vieren ze het niet drie, maar wel twaalf dagen! Iedereen draagt er een kostuum plus een masker. Het bekendste carnaval is dat van Rio de Janeiro in Brazilië. Hier lopen ze geen polonaises, maar danst iedereen flink op vrolijke sambamuziek.

Wist je dat...

Veel steden een carnavalsnaam krijgen? Den Bosch heet dan geen Den Bosch meer, maar Oeteldonk. Eindhoven heet Lampegat en Tilburg wordt Kruikenstad genoemd.

Komt dit artikel je bekend voor? Dat kan kloppen, we plaatsten dit artikel namelijk al eerder op onze site.