Foto: ANP
Uitgelegd

Wat vieren we tijdens Pride Amsterdam?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Van 30 juli tot en met 7 augustus is Pride Amsterdam. Negen dagen lang viert de stad dat je mag zijn wie je bent. En dat je mag houden van wie je wilt. Een feestelijke botenoptocht door de grachten is het hoogtepunt. Waar komt die Pride eigenlijk vandaan? En waarom vieren we ‘m nog steeds?

Wat is Pride Amsterdam?

Het is een festival met feesten, optredens, films en meer. Het eindigt met een kleurrijke optocht van boten door de grachten van Amsterdam. Met de Pride vieren lhbti's (zie kader onderin) hun vrijheid. Maar ze vragen ook aandacht voor gelijkheid.
 

Waarom is dat nodig?

Vroeger was homoseksualiteit verboden. Als man mocht je geen relatie hebben met een man, en als vrouw niet met een vrouw. Tot 1811 kon je er zelfs de doodstraf voor krijgen in Nederland. Daarná werd het nog lang gezien als iets waarvoor je je moest schamen. Lhbti’s hadden minder rechten dan andere mensen. Ze mochten bijvoorbeeld niet trouwen, en geen kinderen krijgen. 
 

Wat heeft de Pride daarmee te maken?

Lhbti’s wilden dezelfde rechten als iedereen en kwamen steeds vaker in opstand. In 1969 braken er flinke rellen uit bij een gaycafé in New York. De bezoekers werden al jaren gepest door de politie. Nu vochten ze voor het eerst terug. Dat was een belangrijk moment in de geschiedenis. Een jaar later werden deze rellen herdacht met een optocht door New York. Dit was de allereerste Gay Pride. Later kregen andere landen ook een Pride.
 

Hielpen deze protesten?

Ja, lhbti’s kregen steeds meer rechten. Zo werd in 1971 een wet aangepast in Nederland die homo’s discrimineerde. In 2001 mochten homostellen trouwen en kinderen adopteren. In 2019 werd discriminatie van transgender personen verboden. 
 

Waarom zijn er dan nog Prides?

Met Prides, zoals Pride Amsterdam wordt herdacht waar we vandaan komen, qua (on)gelijkheid. Maar er wordt ook aandacht gevraagd voor hoe het nu gaat. Lhbti’s kregen wel meer rechten, in Nederland tenminste. Maar ze worden nog niet altijd gelijk behandeld. Zo krijgen ze nog altijd vaker te maken met negatieve reacties en geweld dan anderen. 
 
Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: ANPDe Pride Walk was onderdeel van Pride Amsterdam 2021.

 

Hoe zit dat in andere landen?

In 71 andere landen is homoseksualiteit zelfs nog verboden. Ook daar wordt aandacht voor gevraagd tijdens Pride Amsterdam. De Pride is dus een feest om te vieren wat goed gaat. Maar ook een dag om aandacht te vragen voor wat nog niet goed gaat. In Nederland, en in de hele wereld.
 

Wat betekent lhbti?

  • - Lesbiennes zijn vrouwen die op vrouwen vallen
  • - Homoseksuele mannen zijn mannen die op mannen vallen
  • - Biseksuelen zijn mensen die op mannen en vrouwen kunnen vallen
  • - Transgender personen voelen zich niet (helemaal) thuis in het geslacht waarmee ze zijn geboren

- Intersekse personen hebben een lichaam met mannelijke en vrouwelijke kenmerken

Anderen lazen ook: Tom heeft twee vaders en twee moeders

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook