Foto: ANP
Uitgelegd

Wat is vogelgriep?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Vogels op een pluimveebedrijf in Dalfsen hebben vogelgriep. Er worden zo’n 13.000 dieren gehouden. Rondom die plek liggen nog vier stallen, met ongeveer 95.000 kippen. Alle dieren worden gedood. Wat is vogelgriep eigenlijk? En waarom worden al die dieren gedood?

Niet alleen mensen kunnen griep krijgen, maar ook vogels. Vogelgriep wordt veroorzaakt door een virus. Er bestaan verschillende varianten, net als van onze griep. Sommige zijn gevaarlijker dan andere. De varianten kunnen ook steeds een beetje veranderen. 

Dodelijk virus

Voor kippen, eenden en kalkoenen kan vogelgriep dodelijk zijn. Wilde vogels, zoals watervogels, kunnen er vaak beter tegen. Van sommige varianten worden ze zelf niet ziek, al kunnen ze het virus wel overdragen. 

Besmette poep

Het virus verspreidt zich via besmet speeksel, neusslijm en vogelpoep. Bijvoorbeeld als wilde vogels poepen boven een stal. Of door wagens die besmette vogels vervoeren. Vogelgriep kan in het water soms wel langer dan een jaar besmettelijk blijven.

Rondjes draaien

Als vogels al erg ziek zijn kunnen ze raar doen. Ze knikken bijvoorbeeld met hun kop, of draaien rondjes. Ook vogels die tam lijken kunnen ziek zijn. Dode vogels kunnen ook besmet zijn. Raak ze daarom nooit aan. 

Eerste uitbraak

In 2003 was de eerste grote uitbraak in Nederland. Daarbij werden wel 30 miljoen dieren gedood. Sommige waren besmet, anderen werden ‘geruimd’ uit voorzorg. Sinds 2014 keert vogelgriep bijna elk jaar terug bij pluimveebedrijven.

Uitbraken voorkomen

Daardoor weten experts nu wat ze moeten doen. Vaak komt er een ‘ophokplicht’ in een bepaald gebied. Dat betekent dat de vogels binnen moeten blijven. Ze mogen níet worden vervoerd. Soms krijgen ze medicijnen. En als ze de ziekte (kunnen) hebben worden ze doodgemaakt, zodat niet nog veel meer dieren ziek worden.   

Bronnen: Vogelbescherming, Dierenbescherming, Rijksoverheid

Anderen lazen ook: Wist jij dit al over de vogelgriep?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook