Foto: Pixabay

Wat weten we over kinderen en corona?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

De scholen gaan op 11 mei weer open. En kinderen mogen weer samen buiten sporten. Dat komt, zei premier Rutte dinsdag, omdat kinderen waarschijnlijk geen grote rol spelen in deze coronacrisis. Hoe zit dat? Vijf vragen en antwoorden.

1. Kunnen kinderen ziek worden van het coronavirus?

Ja, maar de kans dat een kind ziek wordt, is heel klein. Van alle mensen in Nederland die het coronavirus volgens een test gehad hebben, was minder dan één op de honderd onder de achttien jaar. En als een kind dan ziek wordt, heeft het er meestal ook veel minder last van dan volwassenen.

2. Kunnen kinderen anderen besmetten?

Daar wordt nu al een tijdje onderzoek naar gedaan. De uitkomst weten we waarschijnlijk pas in juni. Maar tot nu toe denken deskundigen dat kinderen anderen maar heel weinig besmetten. Ouders besmetten vaker hun kinderen dan andersom. Kinderen merken daar vaak weinig van, omdat ze er meestal niet erg ziek van worden.

3. Mogen kinderen nu dan ook weer naar opa en oma?

Nee, een bezoekje aan oma en opa moet nog even wachten. Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans dat iemand erg ziek wordt als die met het coronavirus besmet wordt. Veel opa’s en oma’s vallen daardoor in de kwetsbare categorie: mensen die we extra willen beschermen. En ook al is de kans dat je als kind je opa en oma besmet heel klein, je wil niet dat ze ziek worden.

4. Moeten kinderen in de klas anderhalve meter afstand houden?

Kinderen hoeven geen afstand te houden van elkaar, maar moeten wel anderhalve meter afstand houden van de juf of meester. Juffen en meesters mogen zelf ook niet te dicht bij elkaar komen. Ouders mogen de school niet in en ook het schoolplein niet op. Uit voorzichtigheid gaan niet alle leerlingen tegelijk naar school, maar omstebeurt de helft. Dat maakt afstand houden makkelijker. Vanaf juni gaan de scholen misschien weer helemaal open.

5. Hoe zit het met sporten?

Kinderen mogen weer samen sporten. Tijdens het sporten hoeven kinderen tot en met twaalf jaar geen afstand van elkaar te houden. Maar het sporten moet wel buiten gebeuren, omdat daar frisse lucht is en meer ruimte, legt een expert uit in het Jeugdjournaal. Het sporten mag alleen op de eigen club. Dus nog even geen wedstrijden tegen andere clubs. Maar Rutte hoopt wel dat ook kinderen die geen lid zijn van een vereniging, nu mee mogen sporten.

Anderen lazen ook: Kinderen weer naar school en sportclub.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

hallo gelukkig dat we geen 1,5 moeten houden in de klas maar wel van je juf of meester

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps