troonrede
Prinsjesdag

Wat zegt de koning voor nieuws in de troonrede?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Deftige hoedjes, mooie jurken en een rijtoer door Den Haag met veel paarden en zwaaiende mensen. Vandaag is het Prinsjesdag, een belangrijke dag voor de politiek en de koning. Die vertelt op prinsjesdag in een lange toespraak (de troonrede) over de politieke plannen voor het nieuwe jaar. Wat staat daar dit jaar voor belangrijks in?

Prinsjesdag was dit jaar een beetje anders dan anders omdat er nog steeds geen nieuwe regering is. Daarom staan er in de plannen voor komend jaar nog geen heel grote veranderingen. Die moet de nieuwe regering eerst bedenken. Koning Willem-Alexander houdt de troonrede, maar hij heeft hem niet zelf geschreven. Dat doet de regering.

Irma

In de troonrede van dit jaar vielen een paar dingen op. De koning begon met aardige woorden voor de inwoners van Sint-Maarten die getroffen zijn door orkaan Irma. Koning Willem-Alexander belooft dat de mensen er daar niet alleen voor staan.

Het gaat goed

De troonrede gaat verder vooral over de dingen die goed gaan in Nederland. Meer mensen hebben een baan. Meer mensen kopen een huis. Er is weer wat meer geld voor van alles. Maar toch zijn niet álle mensen er beter aan toe, en dat moet anders. Daarom komt er meer geld komt voor ziekenhuizen, dokters en de verzorging van oudere mensen. Ook juffen en meesters gaan meer verdienen. En er komt meer geld voor veiligheid en het leger.

Terrorisme

Ook ging de troonrede een beetje over terrorisme en geweld. Hoe vreselijk de aanslagen van afgelopen tijd ook zijn geweest, volgens de koning moeten we ons er niet bang door laten maken. ‘We moeten ons niet door angst laten regeren. Het beste antwoord op terrorisme is dat we vasthouden aan onze manier van leven. De veiligheidsdiensten doen er alles aan om aanslagen te voorkomen’, zo zei hij.

Landenclubs

Ook samenwerken met andere landen blijft superbelangrijk. Europa en andere landenclubs zijn hard nodig, zo zei Willem-Alexander. Om afspraken te maken over het klimaat en de veiligheid bijvoorbeeld. Het is dan ook heel jammer dat het Verenigd Koninkrijk uit Europa stapt. 

Wil je die leukste foto's van Prinsjesdag zien? Die bekijk je hier. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Koning: Kindermiljoenennota: Meer geld voor natuur of Paarden oefenen voor Prinsjesdag.

Altijd op de hoogte blijven van tips die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps