Kinderen aan het schrijven

Wat zegt jouw handschrift over jou?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Hoe slim of creatief je bent: je handschrift vertelt veel over je karakter. Volgens een grafoloog kun je iemands persoonlijkheid aflezen uit een handschrift. Maresi de Monchy is al meer dan 35 jaar grafoloog en vertelt over haar werk.

‘Uit een handschrift valt van alles op te maken’, vertelt grafoloog Maresi de Monchy. Of iemand slim is, goed kan organiseren, snel of langzaam denkt, gauw gestrest is, snel opgeeft, doet wat-ie belooft en creatief is bijvoorbeeld. In Nederland zijn zo’n dertig grafologen, denkt ze. Om grafoloog te worden moet je vier jaar studeren en twee jaar stage lopen.

Waar kijkt een grafoloog naar?

Een grafoloog let op het hele handschrift en wel veertig grafismen. Dat zijn kenmerken die per handschrift kunnen verschillen. Een voorbeeld: welke kant je letters op buigen. Is dit bij een rechtshandige naar achteren? Dan is het vaak een opstandig persoon. Staan de letters rechtop? Dan laat iemand zich minder leiden door emoties. Buigen de letters naar rechts? Dan ben je waarschijnlijk veel bezig met anderen.

Grote lussen

Een heel klein handschrift is van iemand die misschien heel bescheiden is. Een groot handschrift past bij iemand die wel durft. Iemand met grote bovenlussen wil misschien veel bereiken of is in van alles geïnteresseerd. Iemand die stevig op het papier drukt heeft moeite met schrijven of heeft juist veel energie en weet wat-ie wil. Iemand die heel licht drukt, is waarschijnlijk kwetsbaar of onzeker. Dat geldt ook voor iemand met veel bibbertjes.

Totaalplaatje van een handschrift

Als iemand slordig schrijft zou het kunnen dat iemand van karakter ook slordig is, vooral als het papier vol staat met strepen en foutjes. Maar als iemand netjes schrijft, zegt dat niks. ‘Een heel mooi handschrift is soms een masker’, legt De Monchy uit. Ze gebruikt bij elk kenmerk het woord ‘misschien’ of ‘waarschijnlijk’. Dat komt omdat alle kenmerken samen pas écht iets zeggen. Een grafoloog heeft zo’n twintig tot 25 regels nodig om te onderzoeken. ‘We kunnen in één oogopslag wel wat zeggen, maar voor goed onderzoek is minstens drie tot vijf uur nodig.

Rechtszaken oplossen

Een grafoloog wordt ook weleens bij een rechtszaak om hulp gevraagd voor een handschriftvergelijking. ‘Dan controleer je of brieven vervalst zijn. Je bepaalt dan wie de schrijver is in plaats van het karakter.’ Kun je een handschrift vervalsen? ‘Een paar regels misschien, maar je valt automatisch in je eigen handschrift. Een grafoloog ziet het meteen als iemand de boel nept.’ En wist je dat de inhoud van de tekst helemaal niet uitmaakt? ‘Vaak lees ik tijdens mijn onderzoek niet eens waar de tekst over gaat. Daarom kunnen we elk handschrift onderzoeken, ook in een onbekende taal.’ 

Wetenschap of niet?

Niet iedereen is ervan overtuigd dat een grafoloog echt je karakter aan je handschrift kan aflezen. Een onderzoek liet zien dat grafologen bepaalde karaktereigenschappen niet beter uit een handschrift konden halen dan mensen die niets van grafologie wisten. Volgens sommige mensen zijn de uitspraken die een grafoloog doet over iemands persoonlijkheid zo algemeen, dat iedereen zich erin kan herkennen. Volgens De Monchy is grafologie een hulpmiddel naast bijvoorbeeld psychologische tests. Er zijn ook psychologen die zeggen dat als ze hun test naast het rapport van een grafoloog leggen, ze grote gelijkenissen zien.

Voorbeelden

Bij een officieel handschriftonderzoek komt heel wat kijken. Toch vroegen we De Monchy handschriften van drie Kidsweek-lezers kort te bekijken. Het resultaat daarvan lees je in dit artikel.

Anderen lazen ook: Handschriften van lezers onder de loep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.