Foto: SIPA USA
Uitgelegd

Wat zijn de Midterm-verkiezingen in Amerika?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Vandaag zijn er belangrijke verkiezingen in de Verenigde Staten. Maar er wordt geen nieuwe president gekozen. Maar wat dan wel?

Waar wordt vandaag op gestemd?

Vandaag wordt er gestemd op een aantal zetels in het Congres. Zij beslissen over de wetten in de Verenigde Staten. Er wordt ook gestemd op besturen van de vijftig staten in het land. Deze verkiezingen heten de 'midterm'-verkiezingen omdat ze precies in het midden van twee presidentsverkiezingen worden gehouden.

Waarom zijn die verkiezingen zo belangrijk?

Het Congres is heel belangrijk voor het invoeren van wetten en regels. Alle plannen die de president wil uitvoeren moeten namelijk ook worden goedgekeurd door het Congres.

In de Verenigde Staten zijn twee grote politieke partijen: de Democraten en de Republikeinen. President Joe Biden hoort bij de Democraten. Als na deze verkiezingen de Republikeinen de meerderheid krijgen in het Congres, kunnen ze zijn plannen tegenhouden. Biden zou dus veel macht kunnen verliezen na deze verkiezing.

Kan er dan ook een andere president komen?

Deze verkiezingen worden wel vaak gezien als een peiling om te zien of de Amerikanen nog wel tevreden zijn over de president. Maar er wordt nu niet gelijk een andere president gekozen. Over twee jaar, in 2024, zijn daar weer nieuwe verkiezingen voor.

Anderen lazen ook: Komen er strengere wapenregels in Amerika?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook