Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Wat zijn de Verenigde Naties?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

‘De Verenigde Naties (VN) veroordelen de inval van Rusland.’ Of: ‘de VN zeggen dat China mensenrechten schendt.’ In het nieuws hoor je ze vaak voorbijkomen, die Verenigde Naties. Op 10 december 1945 sloot Nederland zich aan bij de VN. Maar wat doen die eigenlijk? Een paar weetjes.

Na de Tweede Wereldoorlog besloten 51 landen: dit nooit meer. Op 24 oktober 1945 richtten ze de Verenigde Naties op, precies 77 jaar geleden dus. Door samen te werken wilden ze zo’n oorlog in de toekomst voorkomen. Inmiddels zijn 193 landen lid. 

Samenwerken

Die landen werken samen op allerlei vlakken. Denk aan mensenrechten, andere rechten, veiligheid, economie en onderzoek.

Overleggen en stemmen

De VN bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad. Voor de Algemene Vergadering komen alle leden bij elkaar. Dat gebeurt zeker één keer per jaar samen. Over belangrijke beslissingen wordt gestemd.

Oorlog

De Veiligheidsraad bepaalt bijvoorbeeld wat ze doen bij oorlog. Wordt er gepraat, krijgt een land straf, of worden er militairen gestuurd? Rusland is een van de vaste leden van de Veiligheidsraad. Daardoor kan het land beslissingen van de raad tegenhouden. De Veiligheidsraad kan dus niet ingrijpen bij de oorlog in Oekraïne.

Wist je dat…

  • -De baas van de VN ‘secretaris-generaal’ heet? Dat is de Portugees António Guterres.
  • -De Verenigde Naties het Kinderrechtenverdrag hebben geschreven?  
  • -UNICEF de kinderrechtenorganisatie van de VN is?

Anderen lazen ook: Lilly (12) spreekt voor de VN op Wereldoceaandag

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook