ANP
Uitgelegd

Wat zijn juicekanalen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Ze heeft duizenden volgers en is bekend van het juicekanaal Life of Yvonne: Yvonne Coldeweijer. Nu is ze veel in het nieuws. Ze is namelijk in een stunt van journalisten getrapt. 

Wat is er gebeurd? 

De radiozender BNR nieuwsradio wilde weten hoe makkelijk roddelkanalen roddels overnemen. Daarom stuurden journalisten een nepvideo over hun presentratrice Talitha Muusse naar het juicekanaal van Yvonne Coldeweijer. In de video gebruikt Muusse zogenaamd drugs. Yvonne plaatste de nepvideo door. Ze vertelde daar wel bij dat ze niet zeker weet of de roddel klopt.

Wat zijn juicekanalen? 

Een juicekanaal is een Instagrampagina of YouTubekanaal waarop ‘sappige’ roddels over beroemde Nederlanders staan. Bekende kanalen zijn bijvoorbeeld Roddelpraat en Life of Yvonne, die beide meer dan 100.000 volgers hebben.

Waar komen hun roddels vandaan? 

De geruchten die zij delen komen van volgers via een anonieme chat. En hoewel de volgers ervan smullen, vinden de slachtoffers het vaak knap vervelend. Het kan slecht zijn voor hun reputatie en soms gaan de roddels over serieuze privézaken zoals vreemdgaan, mishandeling of het einde van een relatie. Over de relatiebreuk van Lil Kleine en van André Hazes deelde Yvonne bijvoorbeeld veel. 

Mag je zomaar privéverhalen delen?

In principe mag je roddels delen, zolang je er heel duidelijk bij zegt dat het om een roddel gaat. Daarmee zeg je dat je geen bewijs hebt dat jouw verhaal waar is. En dat heeft Yvonne dus wel gedaan.

Kun je al die verhalen geloven?   

Deze roddelvloggers zijn geen journalisten. Zij gaan namelijk op een andere manier te werk. Juicekanalen controleren in tegenstelling tot journalisten veel minder goed of de ingezonden beweringen kloppen. Ze zien zichzelf ook niet als journalisten, maar als mensen die het gewoon leuk vinden om roddels te delen. Of het nou waar is, of niet. 

Anderen lazen ook: Slimme tips tegen pesten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook