Foto: Shutterstock (foto ter illustratie)
Uitgelegd

Wat zijn microplastics?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een doorbraak: wetenschappers hebben voor het eerst aangetoond dat er plastic in ons bloed zit. Maar is dat ook erg? En wat zijn microplastics precies?

Wat zijn microplastics?

Als plastic in de natuur terechtkomt, vergaat het nooit. Het breekt net zo vaak af tot er veel kleine stukjes ontstaan, die je met het blote oog niet kunt zien. Die stukjes kunnen vijf millimeter groot zijn, maar ze kunnen ook afbreken tot stukjes van een duizendste van een millimeter. De stukjes kunnen afslijten van bijvoorbeeld kunststof kleren of (etens-)verpakkingen. Maar ze zitten ook als kleine bolletjes in bijvoorbeeld tandpasta en douchegel, liggen op straat, drijven in de zee en zweven door de lucht. En deels komt het ook in ons drinkwater terecht. 

Wat is er nu onderzocht?

Een team van Nederlandse en Canadese wetenschappers wilde weten of wij mensen de deeltjes ook in ons lichaam hebben. Ze bekeken bloed van 22 proefpersonen met een microscoop, om te bepalen of daar plastics in zaten. Bij 17 proefpersonen was dat zo.

Is dat erg?

Dat antwoord kunnen de onderzoekers nog niet geven. Wel wil de Europese Unie dat het bewust toevoegen van microplastics aan producten verboden wordt. Dat wordt vaak gedaan in make-up. Denk aan een mascara of zonnebrandcreme die beter blijft zitten met die deeltjes erin. Het doel is om microplastics die een gevaar zijn voor het milieu en onze gezondheid uit de wereld te helpen. 

Anderen lazen ook: Walvispoep scheppen voor onderzoek

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook