ANP
Uitgelegd

Wat zijn sancties en hoe werken ze?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Sinds Poetin een oorlog met Oekraïne is begonnen, hoor je het woord rondzingen. Sancties. Maar wat zijn sancties eigenlijk en hoe werken ze?

Een sanctie is het opleggen van een straf. Stel: je buurjongen koopt van zijn zakgeld rotjes. Hij steekt ze aan en gooit ze bij jullie over de schutting! Zijn moeder vindt dat niet ok, en wil hem straffen. Daarom krijgt hij twee weken geen zakgeld meer. Dat is dan een sanctie. 

Poetin straffen
Tegen Poetin zijn ook sancties opgelegd omdat hij een oorlog met Oekraïne is begonnen. De bedoeling is dat hij en zijn cirkel van machtige  vrienden door de straf geraakt worden, maar niet de Russische bevolking. 

Geld bevriezen
Om een land of regering te treffen kun je verschillende soorten sancties inzetten. De Europese Unie (waar ook Nederland bij hoort) heeft bijvoorbeeld een deel van het geld van Poetin en Russische banken bevroren. Dat betekent dat ze er niet meer bij kunnen. Ook mogen de mensen om Poetin heen niet meer vrij rondreizen. Bepaalde vliegmaatschappijen vliegen niet meer van en naar Rusland en Russische vliegtuigen zijn niet meer welkom in het Europese luchtruim. En Russische vrachtschepen worden verhinderd uit te varen uit internationale havens. 

De allerzwaarste sanctie
Er wordt ook al een aantal dagen gesproken over de zwaarste sanctie. Dat zou zijn om Rusland uit SWIFT te zetten. Dat is het betalingssysteem waarmee landen geld overmaken. Een aantal EU-landen heeft dat nu gedaan voor sommige Russische banken.

Hoe erg zijn sancties?
De straffen die Poetin nu krijgt, zijn voor hem en het systeem om hem heen vervelend. Maar het is niet zo dat de oorlog daarom morgen stopt. Op lange termijn kunnen sancties er wel voor zorgen dat Poetin steeds meer in de knel komt en gedwongen wordt de strijd op te geven.  
 

Anderen lazen ook: Hierom spreekt Zelensky Tweede Kamer vandaag toe.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook